Ενα προαπαιτούμενο την ημέρα, περιλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων, πρέπει να κλείνει η κυβέρνηση για να ολοκληρώσει τη λίστα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Από τα 88 προαπαιτούμενα, μόνον τα 12 έχουν ήδη προχωρήσει (όχι κλείσει), σύμφωνα με εκτιμήσεις των θεσμών. Απομένουν 76, που πρέπει να κλείσουν τις επόμενες 75 ημέρες, έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, σύμφωνα με τον στόχο που έθεσε και ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο τη Μεγάλη Τρίτη.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, στις Βρυξέλλες προβλέπουν καθυστέρηση και εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι να κλείσει τόσο η αξιολόγηση όσο και όλη η συμφωνία στο Eurogroup της 12ης Ιουλίου. Επιπλέον, ήδη θεωρείται δεδομένο ότι μικρός αριθμός, που αφορά κυρίως θέματα ιδιωτικοποιήσεων και ενέργειας, θα ενσωματωθεί στις μεταμνημονιακές υποχρεώσεις.
Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί καθυστερούν κι αυτοί την επιστροφή τους στην Αθήνα. Το νωρίτερο, θα είναι εδώ την 7η Μαΐου, αλλά η πιο πιθανή ημερομηνία είναι η 14η Μαΐου. Ακόμη κι αυτό το ελαφρώς καθυστερημένο χρονοδιάγραμμα, όμως, προϋποθέτει υπερπροσπάθεια, καθώς οι εκκρεμότητες είναι πολλές και σημαντικές.
Τα δύσκολα:
Ενεργειακά
1. Λιγνίτης: Κανονικά έως τον Μάιο πρέπει να γίνουν όλα τα βήματα για τη σχετική αποεπένδυση της ΔΕΗ. Ομως ακόμη δεν έχει κατατεθεί ούτε καν το νομοσχέδιο για τις δύο λιγνιτικές μονάδες, που είχε προθεσμία τον Μάρτιο και αποτελεί προϋπόθεση για την προκήρυξη, εν συνεχεία, του διαγωνισμού πώλησής τους.
2. Φυσικό αέριο: Η εξάλειψη κάθε σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ ΔΕΠΑ και ΕΠΑ (Εταιρειών Προμήθειας Αερίου) έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο. Υπάρχει καθυστέρηση.
3. Μοντέλο Target: Mια σειρά από ενέργειες έπρεπε να έχουν γίνει για να λειτουργήσει η ελληνική αγορά με βάση το συγκεκριμένο μοντέλο, που προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, χρηματιστήριο ενέργειας. Θεωρείται δεδομένο ότι μεταφέρεται για το 2019, κάτι που έχουν αποδεχθεί και οι θεσμοί.
Ιδιωτικοποιήσεις
1. ΔΕΣΦΑ: Ο προτιμητέος επενδυτής έπρεπε να έχει ανακηρυχθεί τον Φεβρουάριο του 2018, ώστε να κλείσει η συμφωνία τον Ιούνιο. Στην πράξη, μετά τον πρώτο γύρο προσφορών, είμαστε ακόμη στην αναζήτηση βελτιωμένων προσφορών από το ΤΑΙΠΕΔ.
2. Εγνατία: Το ΤΑΙΠΕΔ έπρεπε να ξεκινήσει τη φάση των δεσμευτικών προσφορών τον Μάρτιο. Ωστόσο, ακόμη βρισκόμαστε εν αναμονή, μετά την υποβολή των 9 μη δεσμευτικών προσφορών, κυρίως λόγω καθυστέρησης της πολιτικής τιμολόγησης των διοδίων.
3. Ελληνικό: Εκτός προθεσμιών είναι και το Ελληνικό, αφού, παρά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος, παραμένουν μια σειρά από εκκρεμότητες, όπως η απομάκρυνση των φορέων που είναι εγκατεστημένοι εκεί και η οριστικοποίηση των πολεοδομικών μελετών. Κανονικά, το προαπαιτούμενο προβλέπει ότι τον Ιούνιο έπρεπε να κλείσει η οικονομική συμφωνία, αλλά ο ίδιος ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αρης Ξενόφος είπε προχθές στο Reuters ότι πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι η παραχώρηση του Ελληνικού προς το τέλος του έτους.
Συντάξεις
1. Επανυπολογισμός και αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων: Καθυστερούν οι 13.800 αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου.
2. Πλήρης εφαρμογή συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης: Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στον νέο κανονισμό του ΕΦΚΑ. Αναμένεται να κλείσει στο τέλος του χρόνου.
Κτηματολόγιο
Εντός του τρέχοντος μηνός πρέπει να συνταχθεί οδικός χάρτης για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου έως το τέλος του 2020.
Ερωτήματα υπάρχουν ακόμη για την έγκαιρη ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων όσον αφορά την αγορά εργασίας (διαιτησία), τη δημόσια διοίκηση (τοποθέτηση τομεαρχών) και για τον ΕΝΦΙΑ (με βάση τις νέες αντικειμενικές).