Πέντε μεγάλες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που σχεδιάζει να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι προσδιόρισε στα 99,5 ευρώ τη μέση αύξηση που θα δοθεί στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες είχαν υποστεί περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές (αφορά συνταξιούχους που είχαν κύρια και επικουρική σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ).
Οι αυξήσεις στις επικουρικές θα ξεκινούν με ποσά από 5 ευρώ για το 5% των χαμηλότερων επικουρικών και θα κλιμακώνονται έως 196,10 ευρώ για το 5% των υψηλότερων επικουρικών.
Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε ότι οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις θα αφορούν κυρίως όσους έχουν 33 χρόνια ασφάλισης και άνω.
Οι αυξήσεις αυτές, όπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους το Σάββατο, θα προέλθουν μέσω της αύξησης του σημερινού ποσοστού αναπλήρωσης για την κατηγορία των συνταξιούχων με πολλά χρόνια εργασίας κατά 8,5% προκειμένου να αποκατασταθεί η μεγάλη αδικία που είχαν υποστεί με τον νόμο Κατρούγκαλου.
Μάλιστα «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσίασαν συγκεκριμένα παραδείγματα με το ύψος στο οποίο πρόκειται να διαμορφωθούν οι νέες κύριες συντάξεις μετά τα νέα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης. Ως το τέλος του χρόνου και πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί η αναλογιστική μελέτη, δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης για το θέμα αυτό.
Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις αναμένεται να δοθούν στους δικαιούχους τους αμέσως μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο.
Επειδή οι αναπροσαρμογές και στις δύο αυτές κατηγορίες επιβλήθηκαν από τις αποφάσεις του ΣτΕ (λόγω αντισυνταγματικότητας), θα καταβληθούν και αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου, οπότε ισχύουν οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Οι αλλαγές
Οι επόμενες τρεις αλλαγές έρχονται με το νέο Ασφαλιστικό:
1. Θεσπίζεται μόνιμος μηχανισμός στήριξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Σημειώνεται ότι φέτος ήταν η τελευταία χρονιά καταβολής του ΕΚΑΣ, ενώ αλλαγές θα επέλθουν και στη λεγόμενη «13η σύνταξη».
Ο υπουργός Εργασίας στις χθεσινές δηλώσεις του διαβεβαίωσε ότι δεν θα μειωθεί καμία σύνταξη και προανήγγειλε μόνιμο μηχανισμό στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων. Το Ασφαλιστικό θα ενισχύεται κάθε χρόνο με το 0,5% του ΑΕΠ, σημείωσε ακόμη ο Γιάννης Βρούτσης.
2. Μειώνεται το ύψος του πέναλτι που επιβάλλεται σε όσους συνταξιούχους εργάζονται. Σήμερα για τους συνταξιούχους που εργάζονται η σύνταξη μειώνεται κατά 60%, ενώ με τον νέο νόμο το ποσοστό της μείωσης θα κυμαίνεται στο 30%-32%, δίνοντας έτσι ισχυρό κίνητρο για εργασία σε όσους συνταξιοδοτούνται.
3. Οι επαγγελματίες με παράλληλη ασφάλιση, με το νέο καθεστώς, θα καταβάλλουν μία εισφορά. Αυτό επιβεβαίωσε χθες με τις δηλώσεις του και ο Γιάννης Βρούτσης. Πρόκειται για μία από τις παραμέτρους των αλλαγών που επέρχονται στο σύστημα καταβολής εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Επίσης αλλαγές έρχονται από το νέο έτος και στις ασφαλιστικές εισφορές όσων αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και είναι παράλληλα μισθωτοί, αλλά και για όσους αμείβονται με απόδειξη δαπάνης από το 2020.
Ειδικότερα απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές οι αμοιβές με μπλοκάκι όσων είναι ταυτόχρονα και μισθωτοί. Συνεπώς, όσοι είναι μισθωτοί σε μια επιχείρηση και παράλληλα αμείβονται με μπλοκάκι θα πληρώσουν το 2020 μαζί με τους εργοδότες τους εισφορές μόνο για τη μισθωτή απασχόλησή τους. Για τις αποδοχές από το μπλοκάκι δεν θα πληρώνουν καθόλου ασφαλιστικές εισφορές.
Παραβάσεις – πρόστιμα
Ο Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε ακόμη και στην υπουργική απόφαση που υπέγραψε την Παρασκευή, στην οποία αποτυπώνονται με ακρίβεια οι παραβάσεις και τα πρόστιμα για την προστασία της εργασίας.
Πρόκειται για τα νέα πρόστιμα που θα ισχύσουν για τις παραβάσεις που αφορούν τη μερική απασχόληση, τις υπερωρίες και την αδήλωτη εργασία, τα οποία αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» του Σαββάτου.
«Δεν είχε ασχοληθεί κανένας ποτέ και έπειτα από δέκα με δεκαπέντε χρόνια έρχεται πλέον αυτή η υπουργική απόφαση – νέα αρχιτεκτονική στο πλαίσιο κυρώσεων και προστίμων του εργατικού δικαίου» δήλωσε ο Βρούτσης και συμπλήρωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου όλες οι επιχειρήσεις θα ξέρουν ακριβώς τι πρόστιμο θα πληρώσουν αν διαπράξουν παράβαση.
«Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά οι επιθεωρητές θα μπορούν με απόλυτα αντικειμενικό τρόπο να προσδιορίζουν τις παραβάσεις με τις αντίστοιχες κυρώσεις.
Είναι διαρθρωτική αλλαγή η οποία έρχεται να προστεθεί στο σύνολο των αλλαγών που κάνουμε ως κυβέρνηση, υπέρ των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα υπέρ των εργαζομένων» επισήμανε ο υπουργός.