Όπως όλοι γνωρίζουν, οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι μια και πλήττουν κυρίως τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, γιατί το ίδιο ποσό πληρώνουν οι έχοντες και οι μη έχοντες, προκειμένου να αγοράσουν τα βασικά αγαθά για την διαβίωσή τους.
Του Τάσου Παπαδόπουλου
Παλιότερα, επί εποχής δραχμής, οι κυβερνήσεις στην ουσία κορόιδευαν τους πολίτες, δίνοντας αυξήσεις τις οποίες έπαιρναν πίσω μέσω του πληθωρισμού, που έτρωγε τα όσα είχαν δοθεί στους εργαζόμενους με την αντίστοιχη αύξηση των τιμών των βασικών προϊόντων, που συνθέτουν το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς.
Με την αυγή του νέου έτους μας περιμένουν σημαντικές αυξήσεις μέσω των έμμεσων φόρων, που αυξάνονται σε είδη διατροφής και σε υπηρεσίες που παρέχει το κράτος.
Στο παρελθόν έγινε μεγάλη φασαρία για τα 5 ευρώ που είχε θεσπισθεί για κάθε επίσκεψη σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και κέντρων υγείας. Καταργήθηκε αυτή η καταβολή των 5 ευρώ και την θέση της πήρε μια μηνιαία εισφορά 6% επί των επικουρικών συντάξεων και 2% στις κύριες που ήρθε να προστεθεί στο 4% που ήδη κρατούσαν στο παρελθόν.
Έτσι πληρώνουν όλοι, ανεξάρτητα αν προσέρχονται ή στα εξωτερικά ιατρεία. Κατά τα άλλα διατείνονται ότι παρέχουν δωρεάν υγειονομική περίθαλψη σε όλους τους πολίτες. Στο παρελθόν αν κάποιος αδυνατούσε να πληρώσει, είχε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τώρα ο καθένας είτε έχει είτε δεν έχει, του παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ένα σύστημα υγείας που έχει καταρρεύσει.
Αλλά και στο θέμα της παιδείας η Ελλάδα αξιολογήθηκε, ζυγίστηκε από διεθνείς οίκους και βρέθηκε ελιποβαρής. Πολύ κάτω από τον μέσο όρο βρέθηκαν οι μαθητές των δημοσίων σχολείων από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και δυστυχώς πολύ επάνω τα παιδιά του φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία.
Αλλά και στην ασφάλεια τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά, μια και η αστυνόμευση πάει από το κακό στο χειρότερο. Υπάρχουν γειτονιές στην Αθήνα που οι πολίτες μετά την δύση του ηλίου κλειδαμπαρώνονται στα σπίτια τους.
Με δεδομένες τις μειωμένες τις βασικές παροχές και με τους φόρους άμεσους και έμμεσους να έχουν καταρρακώσει την μεσαία τάξη, κάτι που παραδέχθηκε ανερυθρίαστα στη Βουλή ο επικεφαλής των 53+ υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, τα φιλοδωρήματα που μοίρασε ο Α. Τσίπρας με το «βαρύγδουπο διάγγελμά του» αποτελούν μια ακόμη κοροϊδία απέναντι στους χειμαζόμενους χαμηλοσυνταξιούχους.
Γιατί όπως αποδεικνύεται είναι ένα ακόμη κόλπο σε βάρος μιας μεγάλης μερίδας πολιτών, δηλ. να δίνεις ψιχία και να εισπράττεις στο πολλαπλάσιο από τους πάσης μορφής και φύσεως φόρους. Παράλληλα ο Α. Τσίπρας το εφάπαξ ποσό των 350-500 ευρώ που θα δώσει το εμφάνισε ως δώρο ή την 13η σύνταξη που υποσχέθηκε προεκλογικά και ξέχασε μετεκλογικά.
Τα χρήματα αυτά θα ανακουφίσουν προσωρινά ένα εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους όμως δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, μια και οι άνθρωποι αυτοί έχουν υποστεί πολλές μέχρι τώρα μειώσεις και παράλληλα έχουν να καταβάλουν πολλά περισσότερα από την 1η Ιανουαρίου για την διαβίωσή τους.
Με αυτή την έννοια το κόλπο των αυξήσεων και της παράλληλης αύξησης του πληθωρισμού στην εποχή της δραχμής, επαναλαμβάνεται τώρα με τα βοηθήματα που καταβάλουν τα Χριστούγεννα μια και από την μια τα δίνουν κι από την άλλη τα παίρνουν, μέσω αυτής της καταιγίδας των φόρων.
Είναι προφανές ότι παίζεται ένα παιχνίδι σε βάρος των πολιτών, που κατά κυβερνητική παραδοχή έχουν κτυπηθεί αλύπητα. Το ότι η αγορά έχει καταρρεύσει, οι οφειλές προς το δημόσιο αυξάνονται κάθε μήνα κατά ένα δις και τώρα προσεγγίζουν τα 100 δις συνολικά, τα πλεονάσματα που προέρχονται από την στάση πληρωμών προς τους έχοντες λαμβάνειν από το δημόσιο και οι υποψήφιοι συνταξιούχοι που περιμένουν μάταια να εισπράξουν τα οφειλόμενα, δεν λέει τίποτα στους αξιωματούχους της κυβέρνησης, που είναι ευτυχείς μια και προσλαμβάνουν αφειδώς τους δικούς τους, στήνοντας έτσι το κομματικό τους κράτος.
Με τα κάθε λογής μέτρα πλήττεται ευθέως ο ιδιωτικός τομέας, ενώ δεν κάνουν τίποτα για να περιορίσουν το σπάταλο κράτος, που καθημερινά μεγαλώνει με την ίδρυση νέων υπηρεσιών προκειμένου να βολευτούν οι στρατιές των «ημετέρων».
Η απουσία οποιασδήποτε εκλογικής αναμέτρησης έως το 2019, έχει κάνει την συγκυβέρνηση υπερφίαλη και ταυτόχρονα νωχελική, μια και η θεσούλες των βολεμένων και οι αμοιβές τους δεν κινδυνεύουν.
Έτσι αναλώνονται σε επικοινωνιακά κόλπα και τερτίπια, μια και επί της ουσίας δεν έχουν κανένα ορατό κίνδυνο στο προσεχές μέλλον. Όπως έλεγαν κάποιες επιγραφές πάνω από τα ταμεία τον παλιό καιρό, μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…
ΠΗΓΗ: ORGI.GR