Σε παγίδα για τους ξένους επενδυτές εξελίσσεται το προσκλητήριο της κυβέρνησης για επενδύσεις που έχει ανάγκη όσο ποτέ η χώρα μας. Μόλις επενδύσουν, πέφτουν και αυτοί στις δαγκάνες της πολυδαίδαλης φορολογικής νομοθεσίας, με συνέπεια να παρεμβαίνουν πρεσβείες και ξένα επιμελητήρια για να διασώσουν τους ατυχείς επενδυτές από τις ελληνικές φορολογικές πατέντες, αναφέρει το newmoney.
Ο πως αποκαλύπτει σήμερα το «business stories», κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου προσέφυγαν στην αγγλική πρεσβεία στην Αθήνα αλλά και στο Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο για να ζητήσουν να ασκηθεί πίεση στο υπουργείο Οικονομικών και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς η ελληνική φορολογική διοίκηση έφτασε να τους διεκδικεί ως φορολογούμενους από τη Βρετανία απαιτώντας να μεταφέρουν στην Ελλάδα τη φορολογική τους κατοικία και να πληρώνουν έτσι φόρους έως και 45% όχι μόνο για όσα βγάζουν στην Ελλάδα, αλλά και για όσα κερδίζουν στη χώρα τους!
Η φάμπρικα αυτή έχει στηθεί εδώ και τουλάχιστον μία πενταετία, καθώς αρκετές ΔΟΥ θεωρούν ότι όποιος Ελληνας ή αλλοδαπός κάτοικος εξωτερικού έχει αγοράσει τουριστικό ακίνητο στη χώρα μας για να κάνει διακοπές, αλλά έκανε και έναρξη ατομικής επιχείρησης για να μπορεί να το εκμεταλλεύεται νόμιμα χωρίς να φοροδιαφεύγει για το εισόδημα που αποκομίζει από ενοίκια, καθίσταται αυτομάτως και φορολογούμενος που πρέπει να φορολογηθεί στη χώρα μας για το παγκόσμιο εισόδημά του!
Παγίδα φόρων για ξένους η Ελλάδα
Το σοκ είναι τεράστιο και το υπέστησαν ήδη δεκάδες κάτοικοι εξωτερικού από χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία και οι ΗΠΑ. Καλείται δηλαδή κάθε Γερμανός, Γάλλος ή Ελληνας ομογενής που έχει, π.χ., τουριστική κατοικία στην Ελλάδα με τη μορφή ατομικής επιχείρησης (ύστερα από προτροπή των λογιστών του για να μη φοροδιαφεύγει) να φορολογείται στην Ελλάδα και για όσα βγάζει στο εξωτερικό, ενώ ήδη έχει φορολογηθεί για αυτά στη χώρα όπου διαμένει μόνιμα.
Ετσι έφτασε να διεκδικεί η Ελλάδα και φόρους για όσα βγάζει, π.χ., ένας Πολωνός που εργάζεται σε πολυεθνική εταιρεία στη Βαρσοβία, ένας Γάλλος μεγαλοεπιχειρηματίας για τα κέρδη στη χώρα του ή ένας Ελληνας που ζει μόνιμα πλέον στο εξωτερικό και έχει δημιουργήσει δική του κερδοφόρο εταιρεία στην Αγγλία. Το «αμάρτημα» όλων αυτών ήταν ότι είχαν εξοχικό στην Ελλάδα και αντί να το νοικιάζουν μαύρα όταν λείπουν από εδώ δήλωσαν έναρξη επιχείρησης στην Εφορία για να φορολογηθούν κανονικά και με τον νόμο.
Τα προσχήματα αλλά και την αξιοπιστία της χώρας σώζει, προς το παρόν τουλάχιστον, μόνο η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ, η οποία εκδίδει σωρηδόν πλέον αποφάσεις που δικαιώνουν όσους από τους θιγόμενους καταφεύγουν σε αυτή και αποδεικνύουν ότι είναι κάτοικοι εξωτερικού βάζοντας τέλος στη φορολογική ομηρία τους από τις ελληνικές αρχές.