Κατά έξι μήνες, έως τις 9 Οκτωβρίου, έδωσε παράταση το υπουργείο Περιβάλλοντος στις προθεσμίες του νόμου για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Έτσι η έκπτωση του 20% επί του προστίμου νομιμοποίησης (που έληγε κανονικά στις 8 Απριλίου) θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι το φθινόπωρο, ως κίνητρο για τη δήλωση περισσότερων πολεοδομικών παρανομιών στη διαδικασία.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο εξέδωσε τις προηγούμενες ημέρες απόφαση με την οποία ρυθμίζει τα θέματα σχετικά με τον στατικό έλεγχο των αυθαίρετων κατασκευών, οι οποίες υπάγονται στον νόμο. Συγκεκριμένα, καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την απαίτηση μελέτης στατικής επάρκειας, το περιεχόμενο αυτής, τη διαδικασία υποβολής της, καθώς και τη διαδικασία ενίσχυσης του κτιρίου στις περιπτώσεις στατικής ανεπάρκειας.
Υπενθυμίζεται ότι η εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας, στις περιπτώσεις που αυτή απαιτείται, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ενιαίου ειδικού προστίμου κατά 10%. Εφόσον προκύψει από τη σχετική μελέτη η ανάγκη στατικής ενίσχυσης, προβλέπονται σημαντικές μειώσεις του προστίμου που φτάνουν το 70%, ανάλογα με τις περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις.
Υπενθυμίζεται πως τα αυθαίρετα προ του 1955 δεν θεωρούνται αυθαίρετα, δεν τους επιβάλλονται πρόστιμα νομιμοποίησης και επιτρέπεται η μεταβίβασή τους.
Το ίδιο ισχύει και για παλαιά αυθαίρετα που έχουν εξαιρεθεί από την κατεδάφιση με τους αντίστοιχους νόμους του 1977, του 1983, του 1985 και του 2005.
Τα αυθαίρετα 1955-1975 νομιμοποιούνται με την καταβολή παράβολου 250 ευρώ, χωρίς την πληρωμή προστίμου. Τα αυθαίρετα 1975-1982 νομιμοποιούνται με την πληρωμή παράβολου και του 15% του προστίμου.
Πηγή: parapolitika.gr