Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, υπαινίχθηκε σε σημερινές δηλώσεις της ότι μπορεί να αποφασίσει να αξιοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων κεφαλαίων της Κεντρικής Τράπεζας (γνωστό ως «ποσοτική χαλάρωση» ή «QE») για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η χρήση του ισολογισμού της ΕΚΤ για ο,τιδήποτε άλλο εκτός από την επιδίωξη της νομισματικής σταθερότητας συνιστά μεγάλη απόκλιση από την παραδοσιακή χάραξη πολιτικής, αλλά αν υπάρχει η σχετική πολιτική βούληση, το Bloomberg πιστεύει ότι θα συμβεί, αναφέρει το newmoney.
Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να περιμένει έναν καθορισμό εκ μέρους της ΕΕ για το τι ακριβώς συνιστά «πράσινα περιουσιακά στοιχεία», τα οποία το Bloomberg αναμένει ταχεία ανάπτυξη ήδη από τις αρχές του 2020. Με βάση τα ευρέως συμφωνημένα πρότυπα που ανέπτυξε η ICMA (Διεθνής Ένωση Κεφαλαιαγορών), εκτιμάται ότι το σύμπλεγμα οικολογικών ομόλογων που είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα της ΕΚΤ είναι μικρό μεν, αλλά αυξάνεται ραγδαία – μιλάμε για περίπου 63 δισεκατομμύρια ευρώ (70 δισεκατομμύρια δολάρια), εκ των οποίων τα μισά μπορεί να ανήκουν ήδη στην κεντρική τράπεζα.
Εάν η νύξη της Λαγκάρντ μετατραπεί σε απόφαση της ΕΚΤ, θα υπηρετεί διπλό σκοπό: Από τη μια μεριά, θα αποτελεί τεράστιο κίνητρο για κυβερνήσεις αλλά και επιχειρήσεις, προκειμένου να αναπτύξουν πολιτικές προστασίας του κλίματος κι αποφυγής της κλιματικής αλλαγής.
Τα λεγόμενα «πράσινα ομόλογα», τα οποία σκέπτεται να αγοράζει η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, αποτελούν χρεόγραφα που προορίζονται για έργα που αφορούν στο κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτά είναι συνήθως συνδεδεμένα με στοιχεία ενεργητικού και συνήθως προορίζονται να χρηματοδοτήσουν έργα που αποσκοπούν στην ενεργειακή απόδοση, την πρόληψη της ρύπανσης, τη βιώσιμη γεωργία, την αλιεία και τη δασοκομία, την προστασία των υδάτινων και χερσαίων οικοσυστημάτων, τις καθαρές μεταφορές, τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων και την καλλιέργεια φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών. Πρόκειται για εξέλιξη που ενδιαφέρει πολύ τη χώρα μας, για τις οποίες υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία, καθώς αποτελεί και προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης.
Αυτή η πιθανή επιλογή της Κριστίν Λαγκάρντ, όμως, εξυπηρετεί κι ένα δεύτερο σκοπό: Δίνει διέξοδο σε ένα αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί, καθώς το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που επέβαλε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, είναι διαρκείας δυο ετών, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι τα κρατικά ομόλογα προς εξαγορά θα έχουν εξαντληθεί πριν τελειώσει ο πρώτος χρόνος. Η «αλλαγή Λαγκάρντ», ανοίγει το δρόμο στην ΕΚΤ και για αγορές εταιρικών, καλυμμένων κλπ ομολόγων, που ξεπερνούν το πρόβλημα και δίνουν πραγματικό αναπτυξιακό κίνητρο σε επιχειρήσεις και γενικότερα τον ιδιωτικό τομέα, με προσανατολισμό την προστασία από την κλιματική αλλαγή.