Με τη συνδρομή Γερμανών ειδικών της ιατροδικαστικής επιστήμης, όπως γενετιστές, ανθρωπολόγους κ.α., συνεχίζεται η διαδικασία της ταυτοποίησης των 28 σορών που σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρμοδίων υπολείπονται ακόμη. Όπως αναφέρουν στο protothema.gr, στελέχη του ιατροδικαστικού χώρου, η διαδικασία στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Αθηνών και στα Εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας έχει φτάσει σε οριακό σημείο σε ό,τι αφορά την αναγνώριση και την ταυτοποίηση με DNA, διότι δεν δίδει πλέον, κι ενδεχομένως να μην δώσει ποτέ, τις απαντήσεις. Έτσι οι Έλληνες ειδικοί ζήτησαν τη βοήθεια των Γερμανών ομολόγων τους και σε ό,τι αφορα την τεχνογνωσία και σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των ομάδων που εργάζονται επάνω στο συγκεκριμένο πεδίο, αναφέρει το protothema.
Με βάση πάντως τα διαθέσιμα δεδομένα για τις σορούς -ή τα υπολείμματα σορών- που έχουν συλλεγεί, απαιτούνται τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για την αναγνώριση και την ταυτοποίηση, υποστηρίζουν ιατροδικαστές. Ωστόσο, από την πλευρά τους παράγοντες του χώρου της Υγείας θεωρούν αδικαιολόγητη τη σπουδή των υπηρεσιακών παραγόντων της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών και της Ελληνικής Αστυνομίας να διενεργήσουν τις ταυτοποιήσεις καθώς και να καλλιεργούν κλίμα θετικό στους συγγενείς των αγνοουμένων για τα αποτελέσματά της.
Την ίδια στιγμή, ουδείς εχει καταλάβει γιατι δεν έχουν κληθεί οι καθηγητές της Οδοντιατρικής Σχολής για να βοηθήσουν στο δύσκολο έργο της αναγνώρισης και της ταυτοποίησης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ταυτοποίηση μόνο με γενετικό υλικό, δηλαδή DNA, και με τα χρονοδιαγράμματα των ολίγων ημερών που δίδονται σε καθε ευκαιρία αρμοδίως για την ολοκλήρωσή τους, δεν συνάδουν με τη διεθνή εμπειρία σε ανάλογες περιπτώσεις.
Οι αρμόδιοι «φοβούνται» τη λίστα με τον αριθμό των νεκρών: αυτό εκτιμά στέλεχος με εμπειρία σε επιχειρησιακά σχέδια παρακολουθώντας όλα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες και βλέποντας τις συνεχείς, ακούσιες ή εκούσιες παραλείψεις των υπευθύνων. Η μη καταγραφή των αγνοουμένων κατοίκων από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. «Αντί να περιμένουν να δηλωθούν αγνοούμενοι από τους τυχόν οικείους τους, το επιβεβλημένο θα ήταν να καταγράψουν ιδιοκτήτες ή ενοίκους σε ολες τις οικίες στην περιοχή και να ελέγχουν αν ειναι ζωντανοί» λεει ο ίδιος, αναφορικά με τις διαδικασίες που βρίσκονται ακομη σε εξελιξη για τους νεκρούς και αγνοούμενους. Μάλιστα, θεωρεί πως η ασυμφωνία λίστας νεκρών και σορών που ήδη έχει διαπιστωθεί, θα παίρνει ολο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά πως οι αρχές θα αναγκαστούν να κινητοποιηθούν εκ νέου στις καμένες περιοχές για να αναζητήσουν σορούς σε ολους τους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους μήπως και δοθούν απαντήσεις από τα εργαστηριακά ευρήματα.