«Η ΕΕ βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου», έγραφε το πρωτοσέλιδο της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph, καθώς το Λονδίνο εκκινούσε και επίσημα τη διαδικασία του Brexit. «Ως οικονομολόγοι, δεν βρίσκουμε λόγο για απαισιοδοξία», είναι η απάντηση της Berenberg. Οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας επισημαίνουν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, και μάλιστα ευρείας. Θλιβερή εξαίρεση αποτελεί η Ελλάδα.
Οι διαπραγματεύσεις του Brexit ξεκινούν σε ένα αρκετά υποστηρικτικό οικονομικό περιβάλλον για την Ευρώπη, εξηγεί η Berenberg, καθώς θεωρεί ότι οι προβλέψεις της για ρυθμούς ανάπτυξης 1,6% στην Ευρωζώνη κατά τα επόμενη δύο χρόνια ενδέχεται να αποδειχθούν συντηρητικές, αναφέρει το ependisinews.
Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, το ΑΕΠ κινείται κοντά ή πάνω από τη μακροπρόθεσμη τάση, με την Ελλάδα να αποτελεί τη μοναδική, θλιβερή εξαίρεση, σημειώνουν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας. «Η απροθυμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις εξακολουθεί να λειτουργεί σαν βαρίδι για την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη», εξηγούν.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Berenberg, η ανάκαμψη που παρατηρείται στην υπόλοιπη Ευρωζώνη είναι ιδιαίτερα ανθεκτική: Επειδή η ανοδική τάση έχει τόσο ευρεία βάση, θα απαιτούνταν ένα μεγάλο πολιτικό ή εξωτερικό σοκ για να εκτροχιαστεί. Ένας κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα θα προκαλούσε ζημιά, ενώ η νίκη της Marine Le Pen τόσο στις προεδρικές όσο και στις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γαλλία θα διέκοπτε την ανάκαμψη.
«Ευτυχώς, κάτι τέτοιο φαίνεται πολύ απίθανο», καταλήγει ο γερμανικός οίκος.