Εικόνα βεβαιότητας επιχειρούν να εκπέμψουν κυβερνητικά στελέχη αναφορικά με τη μη περικοπή των συντάξεων απο 1.1.2019 προβάλλοντας ως βασικά όπλα την επίτευξη υπερπλεονάσματος ακόμη και 900 εκατ. ευρώ (!) εφέτος αλλά και το πλεόνασμα 1,5 δις ευρώ στον ΕΦΚΑ.
Παράλληλα, ενόψει της ΔΕΘ, προαναγγέλονται νέες προσλήψεις στο Δημόσιο με την αρμόδια Υπουργό Όλγα Γεροβασίλη να σημειώνει ότι το ελληνικό Δημόσιο "θα κανει προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς κοινωνικού κράτους τους οποίους οφείλουμε να αποδόσουμε στην ελληνικη κοινωνία και θα το κάνουμε, όπως το κάναμε μέχρι σήμερα", αναφέρει το protothema.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας επεξεργάζονται την διάταξη για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η διάταξη θα τεθεί προς ψήφιση στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2019.
Εν αναμονή της καθόδου των Θεσμών στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου ο στόχος της κυβέρνησης είναι να λάβει το πράσινο φως για "μόνιμες φοροελαφρύνσεις" άνω των 750 εκατ. ευρώ το 2019 με στόχο να ενσωματωθούν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού το οποίο στις 15 Οκτωβρίου θα κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πέρα όμως από το 2019 στην κυβέρνηση ποντάρουν πολλά και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2018 καθώς εκτιμούν ότι το υπερ-πλεόνασμα θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 107 εκ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο. Κυβερνητικά στελέχη κάνουν εκτιμήσεις για τη δυνατότητα να επιτευχθεί ακόμη ένα πρωτογενές πλεόνασμα "μαμούθ" στην περιοχή του 4% στο τέλος του έτους το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα.
Η προετοιμασία προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη αρχίσει καθώς η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2017 δείχνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα βρίσκεται 1,1 δις ευρώ πάνω από το στόχο (στα 2,09 δισ. ευρώ) με τη συνταγή της φορολογικής αφαίμαξης και της εσωτερικής στάσης πληρωμών στο κράτος και στις επενδύσεις του ΠΔΕ. Πιο συγκεκριμένα, το χειρόφρενο στις δημόσιες επενδύσεις που πάντοτε πλήττει την ανάπτυξη εντοπίζεται στα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που αποτυπώνουν ότι οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 757 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου. Παράλληλα, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2018 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 691 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Κάπως έτσι, κι αν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις ανταποκριθούν στο δύσκολο φορολογικό ημερολόγιο και εισρεύσουν τα έσοδα των 24 δις ευρώ επιπλέον που απαιτεί η επίτευξη του στόχου για το 2019, στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν ότι το υπερπλεόνασμα του 2018 -που θα γίνει μποναμάς- δεν θα είναι μόλις 100 εκατ. ευρώ αλλά μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 900 εκατ. ευρώ με ένα αποτέλεσμα στην περιοχή του 4% του ΑΕΠ έναντι 3,56% του στόχου.
Για να ληφθούν όμως οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να παρουσιαστούν στους Θεσμούς τα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού Προϋπολογισμού ως το τέλος Οκτωβρίου και γι' αυτό το λόγο το ζήτημα του μποναμά και των συντάξεων αναμένεται να διευκρινιστεί περί τα μέσα Νοεμβρίου.
Διότι στην κυβέρνηση εκτιμούν πως αν δεν καταστεί εφικτή η αναβολή ή η ακύρωση της μείωσης των συντάξεων από 1.1.2019 τότε το υπερπλεόνασμα της φετινής χρονιάς μπορεί να δώσει τη δυνατότητα καταβολής ενός εφάπαξ επιδόματος με τη μορφή της λεγόμενης «13ης σύνταξης» και με παράλληλη προσπάθεια να περιοριστεί το εύρος των περικοπών που θα είναι βεβαίως μόνιμες.