Οι αποφάσεις στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου και η ολοκλήρωση του τρίτου οικονομικού προγράμματος, αποδείχθηκαν θετικές για την αγορά ομολόγων στην οποία αντισταθμίστηκαν οι ζημιές και εξισορροπήθηκε η αυξημένη μεταβλητότητα που προκλήθηκε τον προηγούμενο μήνα, αναφέρεται σε ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς με τίτλο «στο Μονοπάτι για Βελτίωση των Πιστοληπτικών Αξιολογήσεων».
«Η επέκταση της περιόδου χάριτος για 96,4 δισ. ευρώ του συνολικού ελληνικού χρέους κατά 10 έτη και το σχετικά υψηλό ταμειακό απόθεμα ύψους 24,1 δισ., δίνει σημαντική ενίσχυση στο ελληνικό χρέος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα καθώς επίσης και σε μια ενδεχόμενη νέα έκδοση από τον ΟΔΔΗΧ.», αναφέρει το in.gr
» Ως αποτέλεσμα των παραπάνω αποφάσεων, ο Δείκτης Κρατικών Ομολόγων της Τράπεζας έφτασε στα τέλη Ιουνίου τις 492 μονάδες καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αντίστοιχα, η μεσοσταθμική απόδοση του Δείκτη σημείωσε πτώση κατά 72 μ.β. φτάνοντας στο 3,8%. Στην περίπτωση που η θετική δυναμική συνεχιστεί δεν αποκλείεται να υπάρξει προσπάθεια για νέα έκδοση ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ στο άμεσο διάστημα», αναφέρεται στην ανάλυση.
Στην ανάλυση επισημαίνονται επίσης τα ακόλουθα: «Τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup ενισχύουν την πρόσβαση στις αγορές ωστόσο ένα εκτεταμένο πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων δεν φαίνεται να μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα καθώς το ύψος του χρέους παραμένει υψηλό και οι ελληνικές αποδόσεις διαφέρουν σημαντικά από τις αντίστοιχες χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Συγκεκριμένα, το spread της ελληνικής 10ετίας διαμορφώθηκε το Ιούνιο στις 365 μ.β. περίπου 128 μ.β. υψηλότερα από το spread των αντίστοιχων ιταλικών ομολόγων.
Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να δώσουν τα κίνητρα στις αγορές για υψηλότερες αποτιμήσεις (χαμηλότερο κόστος δανεισμού) εντοπίζονται στην εξέλιξη των πιστοληπτικών αξιολογήσεων του ελληνικού αξιόχρεου αλλά και την προοπτική ένταξης στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.
Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, η S&P προχώρησε σε έκτακτη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης σε «B+» με σταθερές προοπτικές από «B».
Σε αντίστοιχες ενέργειες αναμένεται να προχωρήσουν και οι υπόλοιποι οίκοι, ωστόσο η τρέχουσα πιστοληπτική αξιολόγηση απέχει τουλάχιστον 4 βαθμίδες από την επενδυτική διαβάθμιση (Investment Grade).
Οι εξωτερικοί κίνδυνοι για την αγορά ομολόγων εξακολουθούν να εντοπίζονται στις εντάσεις στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις όπως και στην ενίσχυση της αποστροφής κινδύνου των αγορών κάτι που είναι ενδεικτικό του κλίματος κυρίως στις αναδυόμενες αγορές».