Στο εσωτερικό της κυβέρνησης συζητείται εντόνως το σχέδιο για τη νέα χρονιά προκειμένου να διασφαλιστεί η αύξηση των επενδύσεων και η δημιουργία νέων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
Ήδη, στο νέο προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή από την πλειοψηφία, προβλέπονται μειώσεις στο φόρο των επιχειρήσεων, αλλά και η πρώτη μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές που θα εφαρμοστεί από το ερχόμενο καλοκαίρι ύψους 1%.
Οι δυνάμεις της αγοράς, τεχνοκράτες που ειδικεύονται στο επίμαχο πεδίο αλλά και κυβερνητικά στελέχη συζητούν χαμηλοφώνως στην παρούσα τουλάχιστον φάση για το τι θα ωφελούσε περισσότερο την οικονομία;
Μια νέα μείωση των φορολογικών δεικτών σε επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα ή μία δραστική μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές που θα έδινε βαθιές ανάσες και θα δημιουργούσε προϋποθέσεις για προσλήψεις και αύξηση της απασχόλησης. Περιθώριο για να γίνουν και τα δύο δεν υπάρχει, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει ο αντίστοιχος δημοσιονομικός χώρος.
Ωστόσο, καταγράφονται εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα ήταν πιο ευεργετική μία μεγαλύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από να μειωθούν κι άλλο οι φορολογικοί συντελεστές στις επιχειρήσεις.
Η εξίσωση αυτή δεν είναι απλή… αλλά σε κάθε περίπτωση ο παρονομαστής πρέπει να είναι το πραγματικό συμφέρον των πολιτών και της ελληνικής οικονομίας.