Μεγάλες περικοπές που ξεπερνούν ακόμη και τα 400 ευρώ τον μήνα έχει επιφέρει στις συντάξεις ο νόμος Κατρούγκαλου (αιτήσεις συνταξιοδότησης από τον Μάιο του 2016).
Αυτό αποκαλύπτουν νέες αποφάσεις συνταξιοδότησης και τα επίσημα παραδείγματα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που παρουσιάσαν «Τα Νέα».
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ασφαλισμένου του πρώην ΙΚΑ, ο οποίος θα έπρεπε να λάβει σύνταξη 1.843 ευρώ, αλλά με τον νόμο Κατρούγκαλου θα δει τη σύνταξή του να προσγειώνεται στα 1.405 ευρώ, δηλαδή θα πάρει 438 ευρώ λιγότερα τον μήνα. Αλλος ασφαλισμένος του πρώην ΙΚΑ που θα έπρεπε να λάβει σύνταξη 1.237 ευρώ, με τις νέες διατάξεις η σύνταξή του περικόπτεται στα 1.060 ευρώ, μείωση που φθάνει τα 177 ευρώ.
Ο νόμος Κατρούγκαλου επέφερε συνολικά περικοπές στις νέες κύριες συντάξεις έως 30%, στις επικουρικές, στα εφάπαξ, στα μερίσματα, στις συντάξεις χηρείας κ.α., ενώ αύξησε και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Παράλληλα, ο ίδιος νόμος δημιούργησε σοβαρές αδικίες και ανισότητες.
Έτσι τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου καταγράφονται αδικίες εις βάρος ασφαλισμένων που καταβάλλουν μεγάλες εισφορές επί πολλά χρόνια, προς όφελος άλλων που έχουν μικρότερη ασφαλιστική συνεισφορά.
Υπάρχουν ασφαλισμένοι με υψηλές συντάξιμες αποδοχές που υφίστανται μεγάλες μειώσεις.
Μάλιστα, με τον ίδιο νόμο, οι συντάξεις είναι χαμηλότερες από τις εισφορές που καταβάλλονται. Από το 2019 και μετά, οι συντάξεις του δημόσιου συστήματος ασφάλισης θα είναι υποχρηματοδοτημένες. ]
Δηλαδή οι εισφορές που καταβάλλονται θα είναι πολύ υψηλότερες από τις τελικές συντάξεις! Όπως τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου ληστεία αφού η πλειονότητα των ασφαλισμένων δεν πρόκειται να πάρει πίσω τα λεφτά που έχει καταβάλει στα ασφαλιστικά ταμεία, καθιστώντας το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας αναλογιστικά άδικο και ληστρικό.
Όπως επισημαίνεται σε επιστημονικές μελέτες, η γενική ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος (συντάξεις προς εισφορές) για όλους τους ασφαλισμένους από 150% που ήταν το 2011 έπεσε στο 121% το 2014, στο 101% το 2016 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, στο 89%, το 2019.
Με το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων για 20 χρόνια υπηρεσίας και συντάξιμες αποδοχές 600 ευρώ ο συντελεστής αναπλήρωσης είναι κοντά στο 90%, κατακρημνιζόμενος στο 57% για 30 χρόνια υπηρεσίας και συντάξιμες αποδοχές 2.200 ευρώ. Τα στοιχεία της ΠΟΣΕ – ΙΚΑ είναι αποκαλυπτικά.
Δείχνουν την περίπτωση ασφαλισμένου με 11.604 ημερομίσθια, δηλαδή με σχεδόν 40 έτη ασφάλισης, ο οποίος πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου θα λάμβανε 1.843,95 ευρώ μεικτά, ενώ με τον επανυπολογισμό της σύνταξής του αυτή θα μειωθεί κατά 438,38 ευρώ, στα 1.405,57 ευρώ μεικτά.
Σε άλλη περίπτωση ασφαλισμένου με 11.875 ημερομίσθια προκύπτει διαφορά 378 ευρώ, δηλαδή από τα 1.949,16 ευρώ η σύνταξη θα υποχωρήσει στα 1.571,16 ευρώ.
Χωρίς λογισμικό
Προβληματισμό προκαλεί πάντως το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες στην απονομή συντάξεων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αιτήσεων λόγω μη ύπαρξης του κατάλληλου λογισμικού. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν:
α) Παράλληλο χρόνο ασφάλισης μεταξύ διαφορετικών Tαμείων (π.χ. ΙΚΑ – ΟΑΕΕ).
β) Πολλαπλή ασφάλιση από το 2002 και μετά (τουλάχιστον δύο εργοδότες και πάνω από 25 ημέρες ασφάλισης τον μήνα).
γ) Συνταξιούχους αναπηρίας που ζητάνε να μετατραπεί η σύνταξή τους σε γήρατος.
δ) Εργαζομένους σε ΝΠΔΔ.
ε) Όσους δικαιούνται το επίδομα απολύτου αναπηρίας ή συμπαράστασης κι έχουν λάβει την αρχική τους σύνταξη μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.
στ) Διαδοχική ασφάλιση, όταν ο τελευταίος φορέας δεν είναι υποχρεωμένος για χορήγηση σύνταξης.
ζ) Συντάξεις θανάτου από εργατικό ατύχημα ή νέων ασφαλισμένων που δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί ή ήταν ασφαλισμένοι με διαδοχική.
Στο ΣτΕ
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης, ενώπιον του ΣτΕ, κατά των εφαρμοστικών – ερμηνευτικών διατάξεων και των υπουργικών αποφάσεων του Ν. 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου), που έχουν να κάνουν με τον επανυπολογισμό – αναπροσαρμογή κύριων συντάξεων και επικουρικών, καθώς και την περικοπή άνω των 1.300 ευρώ μεικτών κύριας και επικουρικής (στις οποίες αλλάζει την αρχική απόφαση συνταξιοδότησης, μειώνοντάς τη δραματικά). Η αίτηση ακύρωσης συζητήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2017 και αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Από την Πρωτοχρονιά του 2019 μειώνεται η προσωπική διαφορά τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες καταβάλλονταν κατά τη 12η Μαΐου 2016. Η μείωση αυτή θα αφορά και τις καταβαλλόμενες κατά την παραπάνω ημερομηνία συντάξεις χηρείας.
O πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, εκτίμησε ότι θα είναι περίπου 700.000 οι συνταξιούχοι που θα έχουν μειώσεις. «Οι μειώσεις θα είναι από 120 ευρώ και θα φτάνουν έως και τα 350 ευρώ ανάλογα με το Ταμείο» όπως είπε.
«Θα έχουν και άλλοι συνταξιούχοι μειώσεις. Eπομένως θα φτάσουμε τα 2/3 των συνταξιούχων που θα έχουν μειώσεις. Περίπου το 60%-65%», σημείωσε χαρακτηριστικά.