Μια ακόμη παράσταση με ξεκάθαρο προεκλογικό χρώμα στήθηκε στη Βουλή με τους βασικούς μονομάχους να προδιαθέτουν για το σκληρό πολιτικό ροκ που θα παιχτεί τους επόμενους μήνες.
Από την Τρίτη, με τα πρωτοφανή κοινοβουλευτικά παίγνια του Γιώργου Κατρούγκαλου και με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, φάνηκε ότι η κορυφαία διαδικασία της δημοκρατίας, η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα εξελισσόταν σε παρωδία, αναφέρει το newmoney.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρο ότι θέλει να διαχειριστεί την ήττα του και να προετοιμάσει το έδαφος για τη σύγκρουση που θα προκύψει με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Η δε Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να στριμώξει την κυβέρνηση και να την αναγκάσει να αποδεχθεί ότι θα είναι δεύτερο κόμμα, όποτε κι αν γίνουν εκλογές.
Την ίδια στιγμή που κορυφαία θέματα χρήζουν απαντήσεων και διατάξεις του Συντάγματος πρέπει να προσαρμοστούν στα δεδομένα της εποχής, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξαν την σύγκρουση η οποία δείχνει ότι πλησιάζουμε σε εκλογές, νωρίτερα ίσως απ’ ότι πολλοί περιμένουν.
Όλο το σκηνικό ρήξης και η παντελής απουσία διάθεσης για συναίνεση, δείχνει ότι η σύγκρουση των δύο διαφορετικών κόσμων θα κυριαρχήσει. Και μάλιστα με πολύ σκληρούς όρους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το παιχνίδι θα παιχτεί στο γήπεδο που ξέρει ο καθένας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θίγει ζητήματα που απευθύνονται στο δικό του κομματικό ακροατήριο, όπως η αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Ο δε Αλέξης Τσίπρας από την ομιλία του φανέρωσε τη στροφή που θέλει να κάνει σε πιο… αριστερούς δρόμους. Για το λόγο αυτό αναφέρθηκε σε λαϊκή κυριαρχία, δημοψηφίσματα, εκλογή Προέδρου από το λαό αν υπάρξουν… 7 αποτυχημένες προσπάθειες στη Βουλή.
Επίσης «μπλόκο» σε τεχνοκράτες πρωθυπουργούς και εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας. Βεβαίως η καθιέρωση της απλής αναλογικής, πρόταση που έχει στόχο τον διεμβολισμό των μικρών κομμάτων, ειδικά του ΚΙΝΑΛ, που θα επιθυμούσαν αναλογικότερο σύστημα.
Γι’ αυτό άλλωστε προσπάθησε να «κάψει» κάθε σενάριο για υποψήφιο πρόεδρο από το ΚΙΝΑΛ που θα στηρίξει η ΝΔ.
Ο πρωθυπουργός απέκλεισε την πρόταση της ΝΔ για ψήφιση από κοινού άρθρων που προτείνουν τα δύο κόμματα, τινάζοντας στον αέρα την όποια συναίνεση θα μπορούσε –και έπρεπε να υπάρχει.
Ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να δείξει ότι έχει το πάνω χέρι, μιλώντας ξανά για κυβέρνηση – κουρελού και για 145 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και άλλους έξι… τριγύριζα.
Και στη μέση ο Παυλόπουλος
Ιδιαίτερη σημασία έχει η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να «οικειοποιηθεί» τον Προκόπη Παυλόπουλο, ένα άλλοτε στέλεχος της Δεξιάς που πλέον υιοθετείται πλήρως από την Αριστερά σε μια εμφανή προσπάθεια να βάλει δύσκολα στη ΝΔ. Θα δεχθεί να τον στηρίξει για να έχει μια δεύτερη θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο; Ο Τσίπρας έριξε το γάντι στον Μητσοτάκη λέγοντάς του ότι δεν τον αφήνουν να μιλήσει με τον Παυλόπουλο οι κ. Σαμαράς και Γεωργιάδης.
Ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός έχει μια στρατηγική «εισπήδησης» στην Κεντροαριστερά με τις… προοδευτικές προτάσεις για το Σύνταγμα και ταυτόχρονα ένα κεντροδεξιό άνοιγμα με την πλήρη υιοθέτηση του προέδρου της Δημοκρατίας.
Από την άλλη ο Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θυσιάζει την αναθεώρηση του Συντάγματος σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, ότι προεξοφλεί την ήττα του κι ότι θέλει να κάνει τα πάντα για να προκαλέσει μια νέα πολιτική κρίση με αφορμή την εκλογή Προέδρου τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών θα γίνει στις κάλπες που όλο και πλησιάζουν για τον Μάιο.
Το είπε πρώτος ο Νίκος Φίλης ότι είναι πιθανό σενάριο. Το φωτογράφισε ο Πάνος Σκουρλέτης, το ενίσχυσε ο Αλέξης Χαρίτσης λέγοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο για οποιοδήποτε ενδεχόμενο εκλογών».
Οι εισηγήσεις του πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει τον Μάιο στις εκλογές προκειμένου να εκτονωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια στις άλλες κάλπες, των ευρωεκλογών και των δημοτικών.
Μέχρι τότε θα κλείσει το μέτωπο των κόκκινων δανείων και ταυτόχρονα θα κρατά σε ομηρία χιλιάδες υποψήφιους για μια θέση στο δημόσιο.
Οσο για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Οσα κόλπα κι αν μετέλθουν τα κόμματα είναι δεδομένο ότι έτσι όπως πάμε θα χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία για αλλαγές που πρέπει να γίνουν.