Το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυτά το οποίο έχει «διασχίσει» σημαντικό μέρος της Ευρώπης θα πλήξει σημαντικά το ολλανδικό εμπόριο, με δεδομένο ότι η χώρα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυγών της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ μπορεί να οδηγήσει άλλες χώρες να αυξήσουν τη δική τους παραγωγή, όπως εκτιμά ο Chris Elliott, επικεφαλής του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Ασφάλεια Τροφίμων (Institute for Global Food Safety).
Τα μολυσμένα αυγά, με το εντομοκτόνο fipronil, οδήγησε αρκετά supermarkets σε Γερμανία, Βρετανία και Ελβετία να αποσύρουν τόσο τα φρέσκα αυτά, όσο και διάφορα άλλα προϊόντα που περιέχουν αυγό από τα ράφια τους. Τα πρώτα περιστατικά συνέβησαν στην Ολλανδία και το Βέλγιο, όπου οι τοπικές εισαγγελικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες, αναφέρει το newmoney.
«Πρόκειται για καταστροφή τόσο του κλάδου αυγών όσο και γενικότερα της βιομηχανίας τροφίμων της Ολλανδίας, η οποία θα πρέπει να παλέψει για να διατηρήσει τη θέση της στην αγορά, καθώς έχει χαθεί η εμπιστοσύνη, ενώ ταυτόχρονα προσφέρεται η ευκαιρία στους ανταγωνιστές να αυξήσουν το μερίδιό τους», εκτιμά ο Elliott.
Σημειώνεται ότι η αξία των εξαγωγών αυγών (φρέσκων, μαγειρεμένων ή συντηρημένων) της Ολλανδίας έφθασε στα 502 εκατ. ευρώ το 2016, δηλαδή ήταν διπλάσια σε σύγκριση με αυτή των γερμανικών εξαγωγών, δηλαδή του δεύτερου μεγαλύτερου εξαγωγέα αυγών στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Παράλληλα η Κομισιόν σχεδιάζει συνάντηση υψηλού επιπέδου στις 26 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης σκανδάλων που αφορούν τρόφιμα.
Μολυσμένα προϊόντα έχουν εμφανισθεί σε Ελβετία, Χονγκ Κονγκ και Αυστραλία. Στη Βρετανία υπολογίζεται ότι έχουν εισαχθεί 700.000 μολυσμένα αυγά, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια βρετανική υπηρεσία Food Standards Agency στις 10 Αυγούστου.
Φυσικά αυτά τα προϊόντα έχουν αποσυρθεί, ενώ αρκετοί εκτιμούν ότι θα υπάρχει πρόβλημα και στα προϊόντα που περιέχουν επεξεργασμένα αυγά ή παράγωγά τους.