Υπερψήφιση τυχόν συμφωνίας για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων με ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών από την ελληνική Βουλή φέρεται να προτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Αυγής», το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, αυτή η πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι φέρεται να έχει διαμηνυθεί σε ανώτατα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Βρυξέλλες εκφράζουν σοβαρή ανησυχία για τη μικροκομματική τακτική με την οποία αντιμετωπίζουν πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην Αθήνα τις προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού.
Πέραν της αντιπολίτευσης πάντως η κυβέρνηση έχει και εσωτερικές ενστάσεις για το Σκοπιανό, καθώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν καταστήσει σαφές πως δεν θα υποστηρίξουν ενδεχόμενη συμφωνία που θα περιλαμβάνει στο όνομα τον όρο «Μακεδονία», κάτι που ωστόσο φαντάζει αναπόφευκτο.
Συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στη Σόφια
Οι επαφές για το Σκοπιανό θα συνεχιστούν την προσεχή Πέμπτη, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συναντά τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια της Βουλγαρίας, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα δυτικά Βαλκάνια.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, Αθήνα και Σκόπια συγκλίνουν προς την ονομασία «Άνω Μακεδονία», αν και ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, ενώ συνάμα αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για την ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων για ονομασία erga omnes και αναθεώρηση του Συντάγματος της FYROM.
Ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δεσμεύει μεν την κυβέρνηση Ζάεφ να τροποποιήσει το Σύνταγμα αλλά θα της δίνει χρονικό περιθώριο να το πράξει ώστε να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων.
Μήνυμα Παυλόπουλου στα Σκόπια
«Όλα τα μεγάλα και τα σημαντικά στην Ιστορία της xώρας μας τα επιτύχαμε μόνον ενωμένοι, και μάλιστα με αρραγή ενότητα, ενώ ο διχασμός και ο φθόνος μας στοίχισαν ιστορικώς πολύ ακριβά, ακόμη και εις βάρος του Eθνικού μας Κορμού», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μάχη του Σκρα, και ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα στην ΠΓΔΜ, λέγοντας πως η αναθεώρηση του Συντάγματος και η εξάλειψη του αλυτρωτισμού είναι ο μόνος τρόπος για την ένταξη της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
«Η σπουδαία νίκη στο Σκρα, αλλά και όλοι οι αγώνες των Ελλήνων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, από την μια πλευρά τεκμηρίωσαν, οριστικώς και αμαχήτως, την ελληνικότητα της Μακεδονίας και, από την άλλη, γελοιοποίησαν κάθε χονδροειδή .
Και συνέχισε:
«Ένας τρόπος υπάρχει για να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ:
α) Πρώτον, προηγούμενη αναθεώρηση, προς αυτή την κατεύθυνση, του Συντάγματος της, κάτι το οποίο σηματοδοτεί και τον σεβασμό που η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ επιδεικνύουν απέναντι στην έννομη τάξη της και στο Κράτος Δικαίου εν γένει.
β) Και, δεύτερον, συμφωνία που θα εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού».