Την «κόλαση» των πλειστηριασμών ετοιμάζονται να ζήσουν χιλιάδες δανειολήπτες και φορολογούμενοι.
Οι τράπεζες ανεβάζουν ταχύτητα στο μέτωπο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών καθώς το νέο πλάνο προβλέπει ότι περί τα 15 δισ. ευρώ μείωσης θα προέλθει από ρευστοποιήσεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι πλειστηριασμοί θα πρέπει όχι μόνο να επιταχυνθούν αλλά και να γίνουν πιο αποτελεσματικοί γεγονός που συνεπάγεται ότι θα διευρυνθεί η δεξαμενή των ακίνητων, επηρεάζοντας έτσι ακίνητα χαμηλής αξίας, αναφέρει το in.gr.
Στο «σφυρί» δεν θα βγαίνουν μόνο ακίνητα μεγάλης αξίας και στρατηγικών κακοπληρωτών, αλλά και ακίνητα χαμηλής αξίας κάτω των 100.000 ευρώ αλλά και των 80.000 ευρώ.
Μέχρι το τέλος του έτους θα πραγματοποιηθούν σχεδόν 5.000 πλειστηριασμοί με στόχο να στείλουν ένα μήνυμα κυρίως προς τους κακοπληρωτές , ότι η περίοδος ανοχής έχει τελειώσει και όσοι δεν τακτοποιήσουν τις οφειλές τους θα βρεθούν μπροστά σε πλειστηριασμούς.
Οι τράπεζες πατάνε «γκάζι» στους πλειστηριασμούς για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων επιταχύνοντας ταυτόχρονα τις εξώσεις των ιδιοκτητών από εκπλειστηριασμένα ακίνητα τα οποία πέρασαν στα χέρια τους και πρόκειται να τα εκποιήσουν αλλά και από ακίνητα που θα βγουν στο ηλεκτρονικό «σφυρί» τους επόμενους μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι στο ηλεκτρονικό «σφυρί» βγαίνουν ακίνητα όλως των ειδών αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία από αυτοκίνητα, μηχανήματα, έπιπλα και ηλεκτρονικά είδη κόκκινων δανειοληπτών.
Τα περισσότερα από τα ακίνητα που εκποιούνται καταλήγουν στα χέρια των τραπεζών και λίγα είναι αυτά που βρίσκουν αγοραστή. Οι υπόλοιποι πλειστηριασμοί είτε κηρύσσονται άγονοι λόγω έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος είτε αναστέλλονται λόγω ρύθμισης με τον οφειλέτη πριν το ακίνητο βγει στο «σφυρί.
Να σημειωθεί ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, που λειτουργούν ήδη από τα τέλη του 2017 και αναμένεται να επιταχυνθούν τα επόμενα χρόνια, δεν είναι το μοναδικό εργαλείο που έχουν οι τράπεζες. Βασικό εργαλείο θα αποτελέσει η πώληση πακέτων ακινήτων σε funds που εκδηλώνουν ήδη υψηλό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά.