Θηριώδη υπερπλεονάσματα άνω του 3,5% έως το 2022 όπως είναι η μνημονιακή δέσμευση,περιλαμβάνουν οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2018-2022 που δημοσιοποιήθηκε από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,96% του ΑΕΠ το 2019, σε 4,1% το 2020, 4,53% το 2021 και 5,19% του ΑΕΠ το 2020.
Οι αριθμοί προβλέπουν αδιατάρακτη λιτότητα για άλλα τέσσερα χρόνια (επί της ουσίας ένα ακόμη «μνημόνιο») και πλεόνασμα που εκτινάσσεται 5,19% του ΑΕΠ το 2022 και θεωρητικώς στηρίζει, μέσω της αφαίμαξης της πραγματικής οικονομίας, το αφήγημα των «μόνιμων φοροελαφρύνσεων». Όλα αυτά θα ψηφιστούν από τη Βουλή πάνω στην πρεμιέρα του Μουντιάλ (14 Ιουνίου) παράλληλα με το ματς Ρωσία – Σαουδική Αραβία.
Η λογική των φορο-ελαφρύνσεων είναι ίδια με αυτή του κοινωνικού μερίσματος που μοίρασε η κυβέρνηση το 2016 και το 2017: σου παίρνω δέκα για να σου δώσω πίσω ένα.
Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει μόνιμες φοροελαφρύνσεις 700 εκατ, ευρώ το 2019 και «ένα πακέτο» 1,3 δισ. ευρώ το 2020. Ωστόσο αυτά θα προκύψουν αφού εφαρμοστούν τα μέτρα της μείωσης των συντάξεων από 1.1.2019 και του αφορολόγητου το 2020 τα οποία θα αφαιρέσουν συνολικά έως και τρεις συντάξεις το χρόνο από πολλούς συνταξιούχους.
Ενώ οι επονομαζόμενες «μόνιμες φορο-ελαφρύνσεις» θα προκύψουν ως… αντίδωρο μόνο αν επιτευχθούν τα ιλιγγιώδη υπερ-πλεονάσματα που θα διαιωνίσουν -με τη ψήφο της Βουλής- την «αφαίμαξη» της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίες.
Παρά τις εξαγγελίες περί φορο-ελαφρύνσεων ο υπουργός Οικονομικών προσγείωσε χθες τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη σκληρή πραγματικότητα των αυξήσεων του ΕΝΦΙΑ. Κατά τις πληροφορίες ο κ.Τσακαλώτος είπε ότι το 15% των ιδιοκτητών ακινήτων θα λάβουν φουσκωμένο ΕΝΦΙΑ ακόμη και στις λαϊκές συνοικίες με ποσό όμως που εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνά τα 20 ευρώ.
Ο κ. Τσακαλώτος φέρεται επίσης να διευκρίνισε ότι στο 67% θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο ενώ το 18% θα δει μειώσεις.
Σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάνω από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για τα ακίνητά τους, ενώ πολλοί θα πιαστούν για πρώτη φορά στην παγίδα του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα ανεβάσει αυτομάτως την ακίνητη περιουσία τους πάνω από το αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ.
Με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου ακόμη και κατά 50.000 ευρώ, ευνοούνται οι φορολογούμενοι με μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις λεγόμενες φθηνές περιοχές, που θα πληρώσουν το μάρμαρο των νέων αντικειμενικών αξιών.
Η πρόταση για αύξηση του αφορολόγητου ορίου στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ θα φέρει μικρότερο φόρο στους ιδιοκτήτες στο Ψυχικό, στη Φιλοθέη και στην Εκάλη όταν τα εκκαθαριστικά που θα φθάσουν στο Κερατσίνι, στη Δραπετσώνα και στο Πέραμα θα είναι φουσκωμένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χάρτης των νέων αντικειμενικών δείχνει αυξήσεις που φθάνουν ακόμη και το 50%. Μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στα Χανιά, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και σε άλλα τουριστικά νησιά των Κυκλάδων, καθώς και σε παραλιακές περιοχές με εξοχικές και τουριστικές κατοικίες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μεγάλες αυξήσεις θα γίνουν στη Μεσσηνία που έχει αναβαθμιστεί σημαντικά από τη λειτουργία του Costa Navarino, στη Χαλκιδική, στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές που έως πρόσφατα χαρακτηρίζονταν υποβαθμισμένες αλλά λόγω διάφορων έργων έχουν πλέον αναβαθμιστεί σημαντικά, όπως οι περιοχές του Φαλήρου και της Καλλιθέας που γειτνιάζουν με το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Μεγάλα θύματα και τα λαϊκά προάστια, όπου οι τιμές ζώνης παραμένουν πολύ κάτω από τα 1.000 ευρώ εδώ και μία 10ετία περίπου.
Η χαριστική βολή θα έρθει το 2019 όταν θα ενταχθούν στον συμπληρωματικό φόρο και τα αγροτεμάχια.