Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένα τα βλέμματα για τη «μάχη»« που θα δώσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας για το πλεόνασμα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, κατά την παραμονή του ο κ. Σταϊκούρας θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς και με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνο Πετρίδη.
Στις συναντήσεις αυτές ο κ. Σταϊκούρας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τους ξένους αξιωματούχους τους τρεις μεγάλους διαπραγματευτικούς στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για το 2020 που θα απελευθερώσουν δημοσιονομικό χώρο για ελαφρύνσεις και θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, αναφέρει το in.gr.
Το πλεόνασμα
Ο πρώτος στόχος συνδέεται με την αλλαγή της χρήσης κερδών από ANFAs και SMPs από την εξυπηρέτηση του χρέους στη χρηματοδότηση των επενδύσεων.
Ο δεύτερος συναρτάται με τη διαπραγμάτευση για μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ στη ζώνη του 2%-2,5% από το 2021, που θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο από 2 έως και 3 δισ. ευρώ.
Η τρίτη πτυχή της διαπραγμάτευσης αφορά την καθιέρωση ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει να μεταφέρονται τα όποια υπερπλεονάσματα από χρόνο σε χρόνο.
Άλλωστε ο Νικόλα Τζιαμαριόλι , ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα» ερωτηθείς για το εάν υπάρχει επίσης η δυνατότητα μείωσης των στόχων μετά το 2022 ο Νικόλα Τζιαμαριόλι απάντησε πως η Ελλάδα δεσμεύτηκε σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και μετά σε πρωτογενές πλεόνασμα που είναι σύμφωνο με τον Μεσοπρόθεσμο Στόχο, ο οποίος υπολογίστηκε τότε στο 2,2% και πως «μετά το 2022, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τον ευρωπαϊκό κανόνα, όπως κάθε άλλο μέλος της ΕΕ, όποιο και να είναι το επίπεδο του Μεσοπρόθεσμου Στόχου».
Στην Αθήνα οι θεσμοί
Στην Αθήνα φτάνουν εντός της εβδομάδας οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών για τριήμερες επαφές με τα κυβερνητικά στελέχη στο πλαίσιο της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες ο κ. Σταϊκούρας θα συναντήσει με τους επικεφαλής των θεσμών. Η ατζέντα της αξιολόγησης περιλαμβάνει πλήθος θεμάτων, αν και δεν συνδέεται με εκταμίευση από τις επιστροφές κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs).
Οι θεσμοί περιμένουν επίσης να δουν το σχέδιο «Ηρακλής» να εφαρμόζεται αποτελεσματικά και να οδηγεί σε δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων.