Ανεβάζουν ρυθμό οι τράπεζες για την πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τη μείωση των «κόκκινων δανείων». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η κίνηση τους να ενημερώσουν 400.000 δανειολήπτες ότι έχουν μία τελευταία ευκαιρία να ρυθμίσουν την οφειλή τους με γενναίο «κούρεμα» οφειλής πριν αυτή πωληθεί
Σύμφωνα με τα τελευταία πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ, που δημοσιοποιήθηκαν με την έκθεση του διοικητή, το Σεπτέμβριο του 2017 τα μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα ήταν 100,4 δισ ευρώ. Αυτά είχαν μειωθεί κατά 5,9% έναντι του Δεκεμβρίου 2016 και αυτό οφείλεται κυρίως σε διαγραφές δανείων, που έφθασαν τα 4,4 δισ ευρώ, σε πωλήσεις, που έφθασαν τα 1,8 δισ και σε αποπληρωμές μη Εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,8 δισ ευρώ.
Εκ μέρους των τραπεζών δρομολογείται συνολικά η πώληση χαρτοφυλακίων ύψους 11,5 δισ ευρώ ως το τέλος του 2019.
Ήδη Eurobank και Alpha Bank προχώρησαν στην πώληση δύο μεγάλων πακέτων καταναλωτικών δανείων, πιστωτικών καρτών και δανείων μικρών επιχειρήσεων χωρίς εξασφαλίσεις τα οποία ήταν σε «βαθιά καθυστέρηση» και για τα οποία είχαν λάβει προβλέψεις στο 100%.
Το πρώτο, με το όνομα «Eclipse», ήταν της Eurobank και έφθανε τα 2,8 δισ ευρώ με τους τόκους και 1,5 δισ ευρώ χωρίς αυτούς. Πουλήθηκε στην Intrum Justitia τον περασμένο Οκτώβριο με τιμή στο 3% του συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου, στα 45 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο, με το όνομα «Venus», πουλήθηκε προ δύο ημερών από την Alpha Bank στον νορβηγικό όμιλο B2Holding. Το χαρτοφυλάκιο έφθανε τα 3,7 δισ ευρώ μαζί με τους τόκους ενώ η αρχική οφειλή ήταν στα 2 δισ ευρώ. Το τίμημα πώλησης των 90 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύει το 2,4% της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου.
Θέμα ημερών επίσης είναι η ολοκλήρωση της πώλησης πακέτου επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις (εμπορικά ακίνητα και άλλες) σε ένα μεγάλο ποσοστό με την ονομασία «Αμοιβάδα» από την Τράπεζα Πειραιώς συνολικού ύψους 2,3 δισ ευρώ (1,1 δισ τα δάνεια και τα υπόλοιπα τόκοι και προσαυξήσεις). Για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο 700 δανείων από 116 επιχειρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα είναι θα είναι πάνω απ' το 20% της συνολικής οφειλής, όπως εξάλλου φαίνεται και απ' τις προσφορές που κατατέθηκαν απ' τους 4 επίδοξους αγοραστές (Kildare Partners, Bain, Davidson Kempner και Apollo) στην α' φάση του διαγωνισμού.
Παράλληλα όμως από την ίδια τράπεζα κινείται και η διαδικασία για την πώληση και ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου με καταναλωτικά δάνεια, κάρτες και δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις χωρίς εξασφαλίσεις με το όνομα «Arctos». Πρόκειται για 200.000 δάνεια από 132.000 οφειλέτες με το συνολικό ύψος της οφειλής να φθάνει τα 2,3 δισ ευρώ.
Επίσης επίκειται η πώληση αντίστοιχου χαρτοφυλακίου με καταναλωτικά δάνεια εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας («Earth») ύψους περίπου 2 δισ ευρώ, που με τους τόκους και τις πρόσθετες επιβαρύνσεις φθάνει τα 5,2 δισ ευρώ. Ως προς την αρχική οφειλή πρόκειται για καταναλωτικά δάνεια ύψους 1,1 δισ ευρώ, κάρτες 500 εκατ. ευρώ και δάνεια προς ΜμΕ ύψους 400 εκατ. ευρώ. Συνολικά απαρτίζεται από 300.000 δάνεια από 200.000 οφειλέτες.
Εκτός όμως απ' την πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων τα τραπεζικά ιδρύματα προχωρούν και στην παραχώρηση κόκκινων δανείων προς διαχείριση. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώνεται η παραχώρηση προς διαχείριση δανείων συνολικού ύψους 2 δισ ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες προς την ιταλική doBank, συμφερόντων του fund Fortress.
Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζεται πως ήδη η Alpha Bank έχει δώσει προς διαχείριση στη CEPAL δάνεια και πιστώσεις καταναλωτικής ή επαγγελματικής πίστεως ύψους 2 δισ ευρώ και αναμένεται να αναθέσει και άλλα τόσα το προσεχές χρονικό διάστημα.
Στο μεταξύ η PQH έχει βγάλει προς πώληση χαρτοφυλάκιο σε απαιτήσεις leasing και περιουσιακά στοιχεία λογιστικής αξίας 271 εκατ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 360 εκ. ευρώ με το όνομα «Argo», μία διαδικασία που κρίνεται αρκετά ώριμη. Το χαρτοφυλάκιο που πωλείται αφορά 1.170 οφειλέτες των υπό εκκαθάριση τραπεζών PROTON, Αχαϊκή Συνεταιριστική, FBB, ΑΤΕ Leasing και Πανελλήνια Τράπεζα, τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει η Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση PQH.