Κατά 42,4% έχει αυξηθεί το επίπεδο τιμών σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες στην Ελλάδα από τις αρχές του 21ου αιώνα, δηλαδή χονδρικά κατά την περίοδο χρήσης του ευρώ, σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Eurostat.
Η αύξηση των τιμών στην Ελλάδα υπερβαίνει κατά σχεδόν έξι μονάδες τις αντίστοιχες ανατιμήσεις που καταγράφηκαν στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάμεσα στο 2000 και το 2017, παρά το γεγονός ότι η κρίση συρρίκνωσε την ελληνική οικονομία κατά ένα τέταρτο, οδηγώντας σε βαθιά απώλεια εισοδήματος για το μέσο νοικοκυριό, αναφέρει το e-dimosio.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στα αλκοολούχα ποτά και στα καπνικά, όπου το λιανικό κόστος στην Ελλάδα μεγάλωσε κατά 124%, που συνιστά την έκτη μεγαλύτερη ανατίμηση στην ΕΕ.
Ακολούθησε το κόστος της κατοικίας και των λογαριασμών ΔΕΚΟ, όπου το βάρος για τους Έλληνες έχει αυξήθηκε κατά σχεδόν 77% σε σχέση με το 2000, τη στιγμή που οι αντίστοιχες αυξήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζονται οριακά πάνω από το 52%.
Σημαντικές ανατιμήσεις έγιναν και στον τομέα της εστίασης, όπου οι τιμές έχουν ανέβει κατά 57,1% – ελαφρά πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο – ενώ στις μεταφορές το κόστος για τους Έλληνες αυξήθηκε κατά 53%, δώδεκα και πλέον μονάδες περισσότερο από το σύνολο της ΕΕ.
Μεγαλύτερη συγκράτηση καταγράφεται αντίθετα στα τρόφιμα, όπου η αύξηση των τιμών (41,2%) είναι ελαφρά καλύτερη από την ΕΕ, ενώ στην Υγεία, στην επιπλοποιεία και στην εκπαίδευση η χώρα μας ήταν σαφώς κάτω από τον κοινοτικό δείκτη.
Το προφίλ της Ελλάδας έναντι άλλων
Οι περισσότερες χώρες όπου καταγράφηκαν μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών τα εν λόγω 17 χρόνια ήταν μέλη της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Σοβιετικής Ένωσης, που εντάχθηκαν στην ΕΕ πολύ αργότερα από την Ελλάδα.
Αντίθετα, στις περισσότερες από τις μεγάλες δυτικοευρωπαϊκές οικονομίες οι τιμές αυξήθηκαν σαφώς λιγότερο σε σχέση με την Ελλάδα, παρά το γεγονός επλήγησαν σε σαφώς μικρότερο βαθμό από την κρίση.
Στην Γερμανία οι τιμές αυξήθηκαν μόλις κατά 28,6% από την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, ενώ συνάμα οι μισθοί έμειναν στάσιμοι για αρκετά χρόνια. Στην Γαλλία, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, οι ανατιμήσεις ανήλθαν στο 29,7%.
Στην Ιρλανδία, που επίσης δέχτηκε Μνημόνιο, ο πληθωρισμός ήταν 29,8%, ενώ στην Κύπρο, όπου το τραπεζικό σύστημα έφτασε στα όρια της κατάρρευσης προ εξαετίας οι τιμές ανέβηκαν κατά 32,8%.