Τρεις σημαντικές αλλαγές στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας έρχονται από το νέο έτος που θα επηρεάσουν εκατομμύρια φορολογούμενους και επιχειρήσεις.
Από την Πρωτοχρονιά χάνουν τους μειωμένους συντελεστές 27 ακριτικά νησιά του Αιγαίου αλλά σε αντιστάθμισμα θα δοθεί στους κατοίκους τους με χαμηλά εισοδήματα ειδικό επίδομα, μετατάσσονται σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ ορισμένες κρίσιμες υπηρεσίες για τους ηλικιωμένους ενώ έρχεται και αύξηση του ορίου τζίρου για την πλήρη απαλλαγή από τον φόρο, σύμφωνα με το Capital.gr.
Ειδικότερα:
– Aπό την Πρωτοχρονιά καταργούνται οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές του ΦΠΑ σε 27 ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Πρόκειται για τα νησιά Αγαθονήσι, Αγ. Ευστράτιος, Αλίμια, Αρκοί, Αστυπάλαια, Γυαλί, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάσος, Καστελόριζο, Κιναρος, Λεβιθα, Λειψοί, Μάραθος, Νιμος, Νίσυρος, Οινούσσες, Πάτμος, Σαμοθράκη, Σαρια, Στρογγύλη, Σύμη, Σύρνα, Τέλενδος, Τήλος, Φαρμακονήσι, Φούρνοι, Χάλκη, Ψαρά, Ψέριμος.
Στους κατοίκους των νησιών αυτών, ως αντιστάθμισμα για την επιβάρυνση που θα προκαλέσει η αύξηση του ΦΠΑ θα δοθεί ειδικό επίδομα, στα πρότυπα του κοινωνικού μερίσματος, δηλαδή με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Οι συντελεστές ΦΠΑ αυξάνονται από 5% (φάρμακα, τύπος) σε 6%, από 9% (νωπά τρόφιμα, διανυκτερεύσεις ξενοδοχείων, ύδρευση, ηλεκτρικό ρεύμα) σε 13% και από 17% (όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες και προϊόντα) σε 24%.
– Διατηρούνται για ένα εξάμηνο ακόμη, δηλαδή έως 30 Ιουνίου, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την προσφυγική κρίση. Πρόκειται για τα νησιά Χίο, Κω, Λέσβο, Λέρο και Σάμο.
– Μετατάσσονται σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή από 24% σε 13% οι υπηρεσίες μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, οι οίκοι ευγηρίας και οι μονάδες παροχής υπηρεσιών φροντίδας στα άτομα με αναπηρία. Η αλλαγή αυτή αναμένεται να γίνει από το νέο έτος.
– Εντός του 2018 ή το αργότερο το 2019 αναμένεται να αυξηθεί το όριο ακαθάριστων εσόδων για την προαιρετική απαλλαγή από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
Σήμερα το όριο για την απαλλαγή από τον φόρο είναι 10.000 ευρώ και οι θεσμοί επιθυμούν να αυξηθεί ακόμη και στα 25.000 ευρώ.
Με την αύξηση του ορίου πρόκειται να απαλλαγούν από τον φόρο εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Με την απαλλαγή οι φορολογούμενοι δεν εισπράττουν και δεν αποδίδουν ΦΠΑ αλλά εξακολουθούν να τον καταβάλλουν στους προμηθευτές τους.
Η αύξηση του ορίου της απαλλαγής προωθείται προκειμένου να ελαφρυνθεί η φορολογική διοίκηση από το διοικητικό βάρος της παρακολούθησης και του ελέγχου χιλιάδων μικρομεσαίων με περιορισμένο φορολογικό ενδιαφέρον.