Περιορισμένο αντίκτυπο από το Brexit για τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης "βλέπει" ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, εκτιμώντας, εντούτοις, πως οι επιπτώσεις για την Ιρλανδία - πρωτίστως - και ακολούθως το Βέλγιο, την Ισπανία και την Κύπρο θα μπορούσαν να είναι πιο σημαντικές.
Παράλληλα, στη νέα έκθεσή του, ο Moody’s σημειώνει πως το Brexit θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στη συνοχή της Ε.Ε. σε μακροπρόθεσμη βάση, αν και η περαιτέρω διάσπαση της Ε.Ε. παραμένει μακρινό σενάριο, σε αυτή τη φάση. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσε να ενισχύσει αντιευρωπαϊστικές κινήσεις, ειδικά στις χώρες που έχουν προγραμματίσει εκλογές στους επόμενους 18 με 24 μήνες.
Ειδικότερα, ο οίκος σημειώνει πως "τα περισσότερα μέλη της Ε.Ε. έχουν περιορισμένη έκθεση στο Ηνωμένα Βασίλειο, ως προορισμός εξαγωγών, τουριστική αγορά και πηγή επενδύσεων". Υπό αυτήν την έννοια, η Ιρλανδία που είναι η περισσότερο εκτεθειμένη χώρα της Ε.Ε. στη Βρετανία, θα μπορούσε να βρεθεί ενώπιον προκλήσεων, ενώ άλλες χώρες που είναι επίσης εκτεθειμένες στο Brexit είναι το Βέλγιο, μέσω των εμπορικών του σχέσεων με τη Βρετανία, η Ισπανία και η Κύπρος που επωφελούνται από το "μέτωπο" του τουρισμού. Στο ίδιο πλαίσιο, και η Πορτογαλία θα μπορούσε να βρεθεί εκτεθειμένη στο Brexit, καθώς η χώρα συνδέεται στενά με τη Βρετανία, διά του τουρισμού.
Σημειωτέον πως οι τρεις τελευταίες χώρες (Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία) παρουσιάζουν επίσης υψηλά επίπεδα χρέους και αυξημένες δανειακές απαιτήσεις για το 2016.
Σε ό,τι αφορά τις χώρες του Νότου με ισχυρή θέση από δημοσιονομική άποψη, όπως είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση και έχουν τη μεγαλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πίεση. Μάλιστα, θα μπορούσαν να κληθούν να συνεισφέρουν σε μεγαλύτερο βαθμό στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., τα επόμενα έτη.
Στο σκέλος των χρηματοοικονομικών και εταιρικών συσχετισμών με τη Βρετανία, ο Moody’s αναμένει πως τα κέρδη από μετακινήσεις θα είναι μικρά και θα έλθουν σταδιακά και θα εξαρτηθεί από το επιχειρηματικό περιβάλλον κάθε χώρας ξεχωριστά. Πάντως, οι χώρες που έχουν μεγαλύτερη έκθεση στη Βρετανία, υπό το πρίσμα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, είναι η Κύπρος, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.