Ποινικές διώξειςγια την τραγωδία στο Μάτι με τους εκατό νεκρούς άσκησε μετά από επτά μήνες ερευνών η Εισαγγελία της Αθήνας για σειρά αδικημάτων κατά της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, των δημάρχων Ηλία Ψινάκη και Ευάγγελου Μπουρνού,υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Οι διώξεις για εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονίες από αμέλεια και σωματικές βλάβεςαπό αμέλεια με επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου, πέραν των αυτοδιοικητικών στελεχών βαρύνουν τον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τζερούδη, τον νυν αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο, που τότε ήταν υπαρχηγός καθώς και τον τότε γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη.
Επίσης, στη δίωξη περιλαμβάνεται ο 65χρονος, που έβαλε τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης από όπου ξεκίνησε η φονική φωτιά και κατέληξε να κατακάψει το Μάτι και τη γύρω περιοχή.
Για τα αδικήματα αυτά ο νόμος προβλέπει ποινές ως πέντε χρόνια φυλάκισης που όμως μπορεί υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσουν ως και τα δέκα χρόνια.
Η υπόθεση θα διαβιβαστεί σε ανακριτή, λόγω της σοβαρότητάς της και παρά το γεγονός, ότι οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.
Εκτός από την ποινική δίωξη κατά των παραπάνω προσώπων η Εισαγγελία ΠρωτοδικώνΑθηνών εξέδωσε απαλλακτική διάταξη για τέσσερα άτομα τα ονόματα των οποίων είχαν αναφερθεί σε μηνυτήριες αναφορές συγγενών θυμάτων και θυμάτων.
Πληροφορίες αναφέρουν οι εισαγγελείς έχουν εντοπίσει ευθύνες και πριν την φονική πυρκαγιά και κατά τη διάρκεια της.
Οι εισαγγελείς κάνουν λόγο στην αξιολόγηση του υλικού της δικογραφίας για "απόλυτη ασυνεννοησία, χάος και κατάρρευση του συστήματος, γενικευμένες ευθύνες των συναρμόδιων υπηρεσιών, εγκληματικά λάθη και παραλείψεις κατά την αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς" και δεν περιλαμβάνουν στα αίτια της καταστροφής την αυθαίρετη δόμηση.
Ακόμα, αξιολογούν σωρεία παραλείψεων στο στάδιο της πρόληψης από την πλευρά της αυτοδιοίκησης, ενώ στη δικογραφία την κόλαση της πυρκαγιάς και τις τρομακτικές ευθύνες του κρατικού μηχανισμού περιγράφουν 350 καταθέσεις μαρτύρων και σωρεία άλλωνεπιβαρυντικών στοιχείων.
Ειδικότερα, ευθύνες επιρρίπτουν για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας από Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ), Περιφέρεια, τους δύο Δήμους της περιοχής (Μαραθώνα, Ραφήνα) και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ).
Παράλληλα παραμένουν για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ανοικτές έξι ακόμα δικογραφίες και ειδικότερα.
- Στο Στρατοδικείο για ευθύνες στρατιωτικών
- Στο Ναυτοδικείο για ευθύνες λιμενικών και Λιμεναρχείου
- Μία δικογραφία που αφορά αναντιστοιχίες στο σύστημα της Πυροσβεστικής
- Μία δικογραφία για πολεοδομικές παραβάσεις (αυθαίρετη δόμηση και αιγιαλός)
- Μία δικογραφία για την καθήλωση των εναέριων μέσων από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας
Και τέλος η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.
Την έρευνα διενέργησαν ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος και οι εισαγγελείς πρωτοδικών, Κώστας Σπυρόπουλος και Νίκος Φιστόπουλος.