Διορία μέχρι 31 Μαΐου για να αποσύρουν όλες οι επιχειρήσεις τις παλιές ταμειακές μηχανές δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Μέχρι την ημερομηνία εκείνη θα πρέπει να διαγραφούν από το Taxis όλες οι ταμειακές μηχανές που έχουν δηλώσει οι καταστηματάρχες και λοιποί επιτηδευματίες, εφόσον αυτές περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 179 μοντέλων που ορίζονται σε σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ.
Έτσι, από την 1η Ιουνίου όσοι επαγγελματίες δεν αντικαταστήσουν τις παλιές τους ταμειακές κινδυνεύουν με πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο.
Οι ταμειακές μηχανές
Χιλιάδες ταμειακές μηχανές θα πρέπει να αποσυρθούν καθώς είναι παλιάς τεχνολογίας, δηλαδή προδιαγραφών του 2002 και 2005, και δεν έχουν τη τεχνική δυνατότητα διασύνδεσης με το Τaxis και αποστολής δεδομένων.
Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ έχουν δρομολογήσει την online σύνδεση των ταμειακών με το Taxis, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του καλοκαιριού.
Μιλώντας στο συνέδριο e-ΘΕΜΙΣ της Ένωσης Ελλήνων Νομικών για ζητήματα Φορολογικού και Ασφαλιστικού Δικαίου ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε πως μετά την υπογραφή της απόφασης για τις ταμειακές θα ακολουθήσει ενημέρωση μέσω του TAXISnet στις επιχειρήσεις που έχουν τέτοιες μηχανές, ώστε να τις αποσύρουν ενώ σημείωσε πως οι αποφάσεις για τον τρόπο διαβίβασης των αποδείξεων λιανικής online, δηλαδή για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS βρίσκονται προ των πυλών.
Η σύνδεση ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ αποτελεί ένα από τρία ηλεκτρονικά μπλόκα που επιχειρεί να στήσει η ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής.
Το μέτρο θα συνοδευτεί από την καθιέρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων που θα τηρούν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια τα οποία θα εφαρμοστούν εντός του 2020.
Η ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Απρίλιο.
Με την ενεργοποίηση του νέου συστήματος, η Εφορία αποκτά ένα ισχυρό ηλεκτρονικό μάτι στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, αφού θα βλέπει, θα ελέγχει και θα διασταυρώνει αυτόματα τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών.
Η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών αναμένεται να ξεκλειδώνει γρηγορότερα τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είναι υποχρεωμένες να περιμένουν πολλούς μήνες για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.
Τα χάρτινα βιβλία και τιμολόγια θα καταργηθούν και θα περάσουν οριστικά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Τα e-βιβλία θα οδηγήσουν στην αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και θα απαλλάξουν τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες από την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών.