Σύμφωνα με την απόφαση που πήρε το Εurogroup στο Λουξεμβούργο υποψηφιότητες για τη θέση νέου Προέδρου της Ευρωομάδας, η οποία μένει κενή μετά την αποχώρηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα πρέπει να τεθούν έως τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ η εκλογή του νέου Προέδρου θα γίνει στο Εurogroup στις 4 Δεκεμβρίου, αναφέρει το newmoney.
Σύμφωνα με τα παρασκήνια των Βρυξελλών κινούνται ήδη ως υποψήφιοι τουλάχιστον πέντε υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης. Από τα φαβορί είναι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, ο Λουξεμβούργιος Πιέρ Γκραμένια και ο Ισπανός Λουιζ Ντε Γκίντος. Ισχυρή επιθυμία έχει εκδηλώσει ο Σλοβάκος Πίτερ Καζιμιρ, ενώ ως δυνατό αουτσάιντερ φημολογείται ο Βέλγος Γιαν Βαν Οβερντβελτ.
Και ο Πιέρ;
Τίποτε όμως δεν αποκλείει υποψηφιότητα ακόμη και του Πιέρ Μοσκοβισί. Όσο και αν φαντάζει εξωπραγματικό το σενάριο είναι η μόνη δυνατότητα που θα μπορούσε να έχει ο Γάλλος Επίτροπος καθώς για τη Προεδρία του Εurogroup (άτυπο όργανο) δεν χρειάζεται να είναι κάποιος υπουργός κράτους- μέλους. Γιαυτό το λόγο εξάλου μπορεί να παραμείνει και ο κύριος Ντάισελμπλουμ ως υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.
Η δυσκολία για τον κύριο Μοσκοβισί είναι ότι η Κομισιόν υποστηρίζει σθεναρά την τοποθέτηση ενός μονίμου Προέδρου στο όργανο από έναν Επίτροπο της, αλλά η πολιτική αυτή απόφαση δεν θα μπορούσε να ληφθεί πριν από τις 15 Δεκεμβρίου 2017, όποτε και αναμένεται να ανακοινωθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης από τον Ντόναλντ Τουσκ.
Έτσι ο Μοσκοβισί δεν προλαβαίνει να μπει στη ράγα των φιλόδοξων, παρά το γεγονός πως υποστηρίζει πως ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να είναι από τις τάξεις των σοσιαλδημοκρατών, καθώς η θητεία του νέου Προέδρου του Eurogroup θα τελειώσει το 2020. Δηλαδή μετά τις ευροεκλογές του 2019 και τη λήξη της θητείας του ως Επιτρόπου στο τέλος της ίδιας χρονιάς.
Δεν έχει διαρρεύσει καμία πληροφορία για το μέλλον του Γερούν μετά τη λήξη της θητείας του στην Ευρωομάδα, ωστόσο πολλοί είναι οι ψίθυροι που τον θέλουν να ξαναμπαίνει στο Ευρωπαϊκό προσκήνιο με ρόλο που μπορεί να του ζητηθεί να αναλάβει στη διαδικασία μετασχηματισμού του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο Ευρωπαϊκό Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.