Ένα από τα επιδόματα του ΟΑΕΔ που απευθύνονται σε ανέργους, είναι και το επίδομα των 1.150 ευρώ, με τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων να έχει ξεκινήσει ήδη από τις 4 Απριλίου του 2019.
Οι ωφελούμενοι του συγκεκριμένου προγράμματος, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, ανέρχονται στους 13.400, ενώ όσον αφορά τις αιτήσεις για το επίδομα των 1.150 ευρώ που χορηγεί ο Οργανισμός, αυτές είναι ήδη ανοιχτές από την Πέμπτη, 4 Απριλίου 2019.
Που θα κάνεις αίτηση για το επίδομα;
Ειδικότερα, οι εν λόγω εργαζόμενοι θα πάρουν επίδομα 1.150 ευρώ, δηλαδή επίδομα 7,50 ευρώ μεικτά ανά ώρα κατάρτισης, με μέσο όρο συνολικών ωρών κατάρτισης τις 120 ώρες, και κατ΄ αποκοπή επίδομα 250 ευρώ μεικτά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των εξετάσεων πιστοποίησης.
Αφορά σε ένα σύστημα παροχής και διαχείρισης υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης που προσφέρει τη δυνατότητα στους άμεσα ωφελούμενους να λαμβάνουν υπηρεσίες κατάρτισης – πιστοποίησης από παρόχους, οι οποίοι έχουν αδειοδοτηθεί ως πάροχοι κατάρτισης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., ή πιστοποίησης και θα παρουσιάζονται διαθέσιμοι ανά περιφέρεια μέσα στο πληροφοριακό σύστημα του έργου.
– κόστους κατάρτισης ανά ωφελούμενο 672€ (120 ώρες * 5,6) που αφορά στους παρόχους κατάρτισης. – κόστους πιστοποίησης ανά ωφελούμενο 120€, που αφορά στους παρόχους πιστοποίησης.
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας / Επαγγελματικού Προσανατολισμού (εφεξής Σύμβουλος):
Ο επαγγελματίας ο οποίος διαθέτει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματός του και την απαιτούμενη πιστοποιημένη επάρκεια για την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής σταδιοδρομίας/ επαγγελματικού προσανατολισμού, όπως προσδιορίζεται σχετικά στο εκάστοτε ισχύον πιστοποιημένο επαγγελματικό περίγραμμα του Συμβούλου σταδιοδρομίας/ επαγγελματικού προσανατολισμού και στο αντίστοιχο πλαίσιο προγράμματος εκπαίδευσης Συμβούλων σταδιοδρομίας / επαγγελματικού προσανατολισμού. Ο Σύμβουλος σταδιοδρομίας/ επαγγελματικού προσανατολισμού σχεδιάζει, οργανώνει και προετοιμάζει το πλαίσιο παροχής υπηρεσιών Συ.Ε.Π., παρέχει υπηρεσίες Συ.Ε.Π. με βάση τις ανάγκες των πελατών του με τη βοήθεια κατάλληλου υλικού και εργαλείων και αξιολογεί, επανασχεδιάζει και διευρύνει την πρόσβαση στις υπηρεσίες Συ.Ε.Π. Στο πλαίσιο της παρούσας δράσης επιλέγεται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π σύμφωνα με τις κείμενες διαδικασίες του φορέα.
Μητρώο Ωφελουμένων
Το Μητρώο που θα συγκροτηθεί βάσει των αιτήσεων των ενδιαφερομένων, οι οποίοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα εγκριθούν, σύμφωνα με τη διαδικασία που τίθεται στην παρούσα πρόσκληση.
Οι ενδιαφερόμενοι που θα εγγραφούν στο Μητρώο Ωφελουμένων, αποκτούν δικαίωμα λήψης των υπηρεσιών, δηλαδή της Συμβουλευτικής, της Κατάρτισης και Πιστοποίησης των γνώσεων και των δεξιοτήτων που θα αποκτήσουν στο πλαίσιο της κατάρτισης.
Συμβουλευτική σταδιοδρομίας/ επαγγελματικός προσανατολισμός (εφεξής Συμβουλευτική): ως «δια βίου συμβουλευτική σταδιοδρομίας» ορίζεται η επιστημονική βοήθεια, στήριξη και ενδυνάμωση που παρέχεται στα άτομα στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, έτσι ώστε να προσδιορίζουν και να επιτυγχάνουν τους προσωπικούς και τους επαγγελματικούς στόχους τους.
Ως Επαγγελματικός Προσανατολισμός ορίζεται το σύνολο των διαδικασιών ενημέρωσης, διερεύνησης και προετοιμασίας που πραγματοποιούνται κατά τρόπο οργανωμένο και συστηματικό από ειδικές υπηρεσίες και εξειδικευμένους επιστήμονες και στοχεύουν στο να βοηθήσουν τα ενδιαφερόμενα άτομα να πάρουν μόνα τους τις πιο κατάλληλες για αυτά αποφάσεις, σύμφωνα με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές τους, όσον αφορά την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους πορεία, την είσοδό τους στην ενεργό ζωή, την προσαρμογή τους σε αυτήν και τις πιθανές μεταγενέστερες αλλαγές της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.
Πάροχοι κατάρτισης:
Οι πάροχοι συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα υποβάλλουν αίτηση, προκειμένου να υλοποιήσουν τα προγράμματα κατάρτισης, σύμφωνα με τους όρους που θα οριστούν σε επόμενη όμοια Απόφαση. Εκτός από την παροχή υπηρεσιών κατάρτισης, οι πάροχοι κατάρτισης αναλαμβάνουν την υποχρέωση συνεργασίας με αναγνωρισμένους παρόχους πιστοποίησης και την προετοιμασία των ωφελουμένων για τη συμμετοχή τους σε εξετάσεις πιστοποίησης.
Πάροχοι πιστοποίησης: στο πλαίσιο της δράσης, οι πάροχοι πιστοποίησης συνεργάζονται και συνάπτουν συμφωνίες με τους παρόχους κατάρτισης, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα τεθούν σε επόμενη όμοια Απόφαση, προκειμένου να υλοποιήσουν τις εξετάσεις για την πιστοποίηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων των προγραμμάτων κατάρτισης.