Μήνυση κατά του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Τζορτζ Σόρος κατέθεσε ο μεγιστάνας Μπένι Στάινμετζ που δραστηριοποιείται στον τομέα των εξορύξεων.
Συγκεκριμένα, η μήνυση κατατέθηκε από πλευράς των εταιρειών που κατέχει ο Στάινμετζ, με τον ισχυρισμό ότι υπέστησαν ζημιά 10 δισ. δολαρίων, μέσω μιας καμπάνιας δυσφήμισης με αποτελέσμα να τους χάσουν τα δικαιώματα σε αποθέματα συδηρομεταλλεύματος στη Γουινέα, αλλά και άλλες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε όλο τον κόσμο.
Ο Σόρος ίδρυσε νομικές εταιρείες, επιτροπές διαφάνειας, επιτροπές έρευνας ενώ στρατολόγησε και κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Γουινέα σε μια συντονισμένη προσπάθεια να διασφαλίσει ότι η BSG Resources χάνει τα δικαιώματα που έχει σε αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος στη τοποθεσία Simandou σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εταιρείας στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν. Σημειώνεται ότι το έργο στο Simandou διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα αποθέματα ανεκμετάλλευτου σιδηρομεταλλεύματος και θεωρείται ότι μπορεί να μεταμορφώσει την οικονομία της πάμφτωχης Γουινέας στη δυτική Αφρική), αναφέρει το newmoney.
Στην αναφορά της επίσης η εταιρεία του Ισραηλινού Στάινμετζ ισχυρίζεται ότι ο Σόρος καταφέρθηκε εναντίον της με ψευδείς καταγγελίες για διαφθορά και ως κίνητρο για την πράξη του προβάλουν την υποτιθέμενη εχθρότητά του απέναντι στο Ισραήλ. Όπως αναφέρεται. «για τον Σόρος, η επιτυχία του Στάινμετζ, καθώς και το πάθος του να προάγει τον τρόπο ζωής, τον πολιτισμό και την επιχειρηματικότητα του Ισραήλ, αποτελούν ανάθεμα».
Σε κάθε περίπτωση το project στο Simandou, έχει γίνει πολλές φορές το μήλον της έριδος για τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης του πλανήτη. Η Rio Tinto Group είχε κάνει μήνυση στον Στάινμετζ κατηγορώντας τον ότι συνωμότησε με την εταιρεία Vale για να κλέψει τα δικαιώματα του αποθέματος. Η μήνυση κατέπεσε το 2015 από δικαστήριο στη Νέα Υόρκη και η BSGR εόχε ζητήσει τότε αποζημίωση δεκάδων δισ. από τη Rio Tinto για ανήκεστη βλάβη.