Καλά νέα για τους λάτρεις της πατάτας, κακά νέα για τους πολέμιους αυτής, καθώς μια από τις σημαντικότερες βιομηχανίες του Βελγίου αναγκάστηκε να καλέσει τους πολίτες να τρώνε τηγανιτές πατάτες τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα. Αιτία, ο άμεσος κίνδυνος να πεταχτούν στις χωματερές 750.000 τόνοι πατάτας, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Η πανδημία προκάλεσε τη δημιουργία πλεονάσματος πατάτας, καθώς η ζήτηση για τα λεγόμενα frites (διπλοτηγανισμένες πατάτες) που αποτελεί εθνικό φαγητό των Βέλγων που καταναλώνεται συχνά σε μπαρ και ρεστοράν, έχει μειωθεί δραματικά λόγω του lockdown που έκλεισε τις εν λόγω επιχειρήσεις.
Μιλώντας στο CNBC, ο Romain Cools, υψηλόβαθμο στέλεχος της βελγικής βιομηχανίας Belgapom, ανέφερε ότι σχεδόν 750.000 τόνοι πατάτα, αρκετοί για να γεμίσουν 30.000 μεγάλα φορτηγά, πιθανότατα δεν θα διατεθούν λόγω της πανδημίας.
Το ζήτημα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση της ζήτησης στον τομέα της κατεψυγμένης πατάτας, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 75% της επεξεργασίας πατάτας του Βελγίου. Καθώς συσσωρεύονται αποθέματα, η αποθηκευτική δυναμικότητα μειώνεται δραματικά και για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα η Belgapom απευθύνει έκκληση στους Βέλγους να αυξήσουν την εβδομαδιαία πρόσληψη πατάτας. Μάλιστα, εξετάζει και το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ειδική καμπάνια για το θέμα με τη συνεργασία σούπερ μάρκετ
Το υπόλοιπο 25% της βιομηχανίας, που περιλαμβάνει την παραγωγή φρέσκιας πατάτας και προϊόντων σνακ, τα πήγε αρκετά καλά εν μέσω του lockdown, σύμφωνα με τον Cools, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι μαγειρεύουν και τρώνε σνακ στο σπίτι.
Όπως εξηγεί, μέχρι να χτυπήσει η πανδημία, οι βελγικές εξαγωγές πατάτας τα πήγαιναν καλά και ξαφνικά, στα μέσα Μαρτίου, τα πάτα κατέρρευσαν. Η τιμή της πατάτας έπεσε από τα 135 ευρώ/τόνο στα 15 ευρώ ανά τόνο!
Σημειώνεται ότι η άρση του lockdown που θα εξελιχθεί σε τρία στάδια και, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός, Sophie Wilmes, θα ξεκινήσει στις 4 Μαΐου.