Μερικά 24ωρα πριν από το Eurogroup της Πέμπτης οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των κεντρικών παικτών της διαπραγμάτευσης χτυπούν κόκκινο.
Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν τη βεβαιότητα πως στις ώρες που απομένουν έως το Eurogroup του Λουξεμβούργου θα έχει σχηματοποιηθεί πλήρως μια συμφωνία που θα οδηγεί στην εκταμίευση της δόσης και θα καθιστά πιο συγκεκριμένα τα μέτρα για το χρέος, αναφέρει το ependisinews.
Η τελική μορφή της απόφασης για την ελάφρυνση του χρέους είναι υπό διαπραγμάτευση.
Στόχος είναι η κατάληξη σε προσυμφωνία που θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης έτσι ώστε το «ελληνικό ζήτημα» να μην φτάσει στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου.
Για τον λόγο αυτό καταφθάνει σήμερα στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, με τις πληροφορίες να μιλούν για διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον κ. Αλ. Τσίπρα και, πιθανότατα, με τον Γιάννη Στουρνάρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λεμέρ θα συναντηθεί με τον κ. Τσακαλώτο προκειμένου να επεξεργαστούν την γαλλική πρωτοβουλία που έχει σκοπό να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να αποσπάσει την καλύτερη δυνατή διατύπωση, που θα τη βοηθήσει ακολούθως να βγει ευκολότερα στις αγορές.
Η εν λόγω λεκτική διατύπωση μπορεί να μην αποδειχθεί ικανή για να επιτρέψει στην ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης , ωστόσο θα ξεκαθαρίζει στους επενδυτές πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα είναι κάτω από το 15% του ΑΕΠ τα έτη μετά το 2022, όταν και η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες αποπληρωμές χρέους.
Να σημειωθεί πως έως και το 2020 οι τόκοι που θα πρέπει να πληρώνει ετησίως η Ελλάδα κινούνται στα 6,5 δισ. ευρώ, το 2021 αυξάνονται σε 11 δισ. ευρώ, αλλά το 2022 εκτινάσσονται σε 24,5 δισ. ευρώ, το 2023 στα 17, 6 δισ. ευρώ και το 2024 στα 13,6 δισ. ευρώ. Η λύση για το πρόβλημα αυτό περνά από την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων του EFSF έως 15 χρόνια και τη ρύθμιση των τόκων των ίδιων δανείων.
Στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ο ESM ήδη σταθεροποιεί το κόστος δανεισμού της Ελλάδας. Ενδεικτικά, την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε από τα 40 στα 49 δισ. ευρώ το όριο ανταλλαγής ομολόγων από το δάνειο που πήρε η Ελλάδα από το EFSF, κάτι που βελτιώνει το προφίλ του ελληνικού χρέους.