Η σημαντική άνοδος έρχεται ως απόρροια της απόφασης από πλευράς Ουάσιγκτον να αποσυρθεί άμεσα από τη συμφωνία για πυρηνικά με τη Ρωσία, καθώς προκαλεί ανησυχίες σχετικές με την προσφορά στην αγορά, αναφέρει το newmoney.
Την ίδια ώρα, αναλυτές της Citigroup κάνουν λόγο για την πιο «σφιχτή αγορά» εδώ και δύο δεκαετίες για το παλλάδιο, η οποία μάλιστα θα συνεχιστεί μέχρι και το 2020. Η σφιχτή προσφορά έχει πυροδοτήσει αύξηση των τιμών και έχει προσελκύσει funds.
Το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο ξαναπλησιάζει σταδιακά εκ νέου τον χρυσό (η διαφορά διαμορφώνεται σε μόλις 120 δολάρια), έφθασε ενδοσυνεδριακά ακόμη και τα 1.109,6 δολάρια, όταν το ιστορικό υψηλό -καταγράφηκε τον Ιανουάριο 2018- ανέρχεται σε 1.128,7 δολάρια -στο Χρηματιστήριο Μετάλλων της Νέας Υόρκης (NYMEX).
Το παλλάδιο πραγματοποίησε «βουτιά» στα 830 δολάρια τον περασμένο Αύγουστο, ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, έκτοτε όμως έχει πάρει την ανιούσα.
Μετά το 2016, επισημαίνεται, η ζήτηση για το εμπόρευμα έχει εκτοξευτεί, λόγω των αυξημένων πωλήσεων οχημάτων παγκοσμίως, ιδιαίτερα στην Κίνα.
Θετικά έχουν επιδράσει, επίσης, τα αυστηρότερα πρότυπα εκπομπής ρύπων αλλά και η προτίμηση των καταναλωτών για μεγαλύτερα οχήματα επαγγελματικής χρήσης.
Η τιμή του παλλάδιου βρίσκει επίσης «πάτημα» στα αυτοκίνητα ντίζελ στην Ευρώπη, όπου τα συγκεκριμένα οχήματα έχουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.
Το παλλάδιο και οι ενώσεις του χρησιμοποιούνται ευρύτατα ως καταλύτες σε οργανικές χημικές αντιδράσεις, αλλά και στους καταλυτικούς μετατροπείς των αυτοκινήτων.
Επιπλέον, χρησιμοποιούνται σε ολοκληρωμένα κυκλώματα, στην οδοντιατρική, τον καθαρισμό του υδρογόνου, στην κατασκευή κοσμημάτων, ανθεκτικών εργαλείων και οργάνων ακριβείας.