Με τα ιδιωτικά τους αεροπλάνα και τα πολλά σπίτια τους, οι υπερβολικά πλούσιοι είναι οι απόλυτοι τουριστικοί οδηγοί.
Ωστόσο, περίπου το ήμισυ αυτής της ελίτ έχουν τις κύριες κατοικίες τους μέσα σε μια ομάδα μόλις 10 πόλεων, σύμφωνα με την έκθεση 2019 Wealth Report της Knight Frank, η οποία απαριθμεί το Λονδίνο, το Τόκιο και τη Σιγκαπούρη ως τις πόλεις κατοικίας για τους περισσότερους ανθρώπους η περιουσία των οποίων είναι αξίας τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Αν και οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, η Νέα Υόρκη είναι η μοναδική πόλη στην κορυφή των τοπ 10 της λίστας των πόλεων που ζουν οι υπερβολικά πλούσιοι, αναφέρει το newmoney.
Τα στοιχεία υπογραμμίζουν τη συγκέντρωση των υπέρ-πλούσιων που ζουν στις μεγαλύτερες μητροπόλεις. Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες, ο τρόπος ζωής, τα νοσοκομεία και η υποδομή μεταφορών είναι όλοι παράγοντες που προσελκύουν τους υπερ-πλούσιους να χτίσουν τα σπίτια στις μεγάλες πόλεις. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το Λονδίνο, το πολιτικό και οικονομικό κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου και τον κορυφαίο κόμβο πλούτου στον κόσμο, όπου οι ξένοι αγοραστές ακινήτων αντιμετώπισαν κριτική για την άνοδο των τιμών. Οι πλουσιότεροι του Λονδίνου περιλαμβάνουν τα μέλη της δισεκατομμυριούχου οικογένειας Rausing, που είναι ιδιοκτήτρια της κατασκευαστικής εταιρείας Tetra Laval, και τον γαιοκτήμονα της γειτονιάς της Chelsea, Charles Cadogan.
"Το Λονδίνο έχει μια πολύ μοναδική θέση", δήλωσε ο Liam Bailey, παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας της Knight Frank. "Δεν υπάρχει άλλη πόλη που να συγκρίνεται μαζί του ως παγκόσμιο κέντρο για τόσους πολλούς διαφορετικούς τομείς".
Ο κόσμος είχε πέρυσι σχεδόν 200.000 άτομα πολύ υψηλής περιουσίας, σύμφωνα με την έρευνα, με περισσότερα από τα δύο τρίτα σε όλη την Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Η Ευρώπη είναι το μεγαλύτερο περιφερειακό κέντρο αυτού του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η άνοδος στις ασιατικές οικονομίες σημαίνει ότι ο κόσμος θα έχει για πρώτη φορά φέτος περισσότερα από 20 εκατομμύρια ανθρώπους με περιουσία αξίας τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου δολαρίων.
Ουίσκι και αυτοκίνητα
Η οικονομική ανάπτυξη της Ασίας ενισχύει τις επενδύσεις πολυτελείας παγκοσμίως. Πέρυσι, οι επενδυτές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ αντιπροσώπευαν περίπου το ένα τέταρτο των αγορών σε σπίτια του Λονδίνου αξίας τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων λιρών (2,6 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με την Knight Frank, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από δύο χρόνια νωρίτερα. Οι πλούσιοι στην περιοχή αύξησαν επίσης τη ζήτηση για πολυτελή συλλεκτικά αντικείμενα, βοηθώντας τον δείκτη Rare Whiskey 100 της μεσιτικής εταιρείας να ενισχυθεί κατά 40% πέρυσι.
Η σπανιότητα και η προέλευση οδήγησαν επίσης τις πωλήσεις vintage αυτοκινήτων και τέχνης σε νέα υψηλά επίπεδα το 2018. Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν τη δημοπρασία του 1962 Ferrari 250 GTO και την προσφορά αξίας 90,3 εκατομμυρίων δολαρίων για έναν πίνακα του David Hockney – η ακριβότερη προσφορά για έργο ενός εν ζωή καλλιτέχνη.