Το «καμπανάκι» κρούει εκ νέου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εστιάζοντας στη συμπεριφορά των νέων. «Οι νέοι πρέπει να χαλιναγωγήσουν το ένστικτό τους για διασκέδαση προκειμένου να βοηθήσουν να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέων εξάρσεων της νόσου COVID-19», ανέφεραν σε έκκλησή τους αξιωματούχοι του ΠΟΥ.
Έχοντας κουραστεί από τα lockdown και λαχταρώντας να απολαύσουν το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο, οι νέοι σε ορισμένες χώρες συμβάλλουν στην έξαρση της πανδημίας, καθώς συνωστίζονται σε πάρτι, μπάρμπεκιου και διακοπές.
Ακόμα και στη Γενεύη, όπου εδρεύει ο ΠΟΥ, τα κλαμπ και τα καμπαρέ έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα, μετά τις ενδείξεις ότι σχεδόν τα μισά από τα νέα κρούσματα προέρχονταν από εκεί.
«Οι νεότεροι πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι έχουν ευθύνη», είπε ο επικεφαλής εκτάκτων καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και πατέρας τριών παιδιών Μάικ Ράιαν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης.
«Ρωτήστε τους εαυτούς σας: πρέπει πραγματικά να πάω σε αυτό το πάρτι;».
«Οι νέοι δεν αποκαλύπτουν συχνά τα ονόματα φίλων τους για την ιχνηλάτηση»
Ο Ράιαν επισήμανε ότι οι νέοι είναι συχνά επιφυλακτικοί στο να δώσουν λεπτομέρειες ή να αποκαλύψουν ονόματα φίλων τους για την ιχνηλάτηση των επαφών τους.
«Είναι σκληρό, όμως αυτό χρειάζεται για να σταματήσουμε τον ιό», συμπλήρωσε.
Όπως γράφουν ελβετικές εφημερίδες, σε ένα νυχτερινό κέντρο στη Ζυρίχη απ’ όπου προέκυψαν κρούσματα πρόσφατα, οι θαμώνες έδωσαν ψεύτικα ονόματα, μεταξύ άλλων «Ντόναλντ Ντακ».
Εκτός του να μειώσουν τους κινδύνους για άλλους, η επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Μαρία Βαν Κέρκχοβ, σημείωσε πως οι νέοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς ακόμα και μια ηπιότερη εκδοχή της νόσου ενδέχεται να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις.
ΠΟΥ: Είναι πιθανόν να μην υπάρξει ποτέ θεραπεία για τον κορωνοϊό
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι, παρά τις ισχυρές ελπίδες για εμβόλιο, είναι πιθανόν να μην υπάρξει ποτέ πανάκεια για την COVID-19 και ότι ο δρόμος προς την κανονικότητα θα είναι μακρύς.
Περισσότερα από 18,14 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο έχει καταγραφεί ότι έχουν προβληθεί από τον ιό και 688.080 έχουν πεθάνει, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους και ο επικεφαλής Εκτάκτων Καταστάσεων Μάικ Ράιαν καλούν όλες τις χώρες να ενισχύσουν τα υγειονομικά μέτρα, όπως η χρήση της μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση, το πλύσιμο των χεριών και η διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων.