Μπορεί ο πρόεδρος Πούτιν να συμφώνησε με τον κ. Ερντογάν για την άρση των κυρώσεων αλλά όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα παίρνει το πάνω χέρι σε περιοχές ζωτικής σημασίας για την Άγκυρα.
Πλέον η Ρωσία γίνεται πιο ισχυρή στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, του Καυκάσου, και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, αναφέρει σε άρθρο του ο paratiritis.
Στα επόμενα χρόνια, η αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στην αυλή της Τουρκίας θα κάνει την Τουρκία πιο αδύναμη και, συνεπώς, πιο ευάλωτη σε ρωσικές πιέσεις. Η προσέγγιση, που επικυρώθηκε κατά την συνάντηση των δύο προέδρων, φάνηκε να έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ανοίξει τον δρόμο στην Τουρκία να αποσύρει το αίτημα της για την άμεση ανατροπή του Άσαντ (κάτι που φαίνεται απίθανο εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα) ως αντάλλαγμα για τον τερματισμό των ρωσικών κυρώσεων και την απόσυρση της υποστήριξης της Ρωσίας προς το PYD (Κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής που εδρεύει στην Συρία ).
Πλέον η Άγκυρα είναι σε θέση να επικεντρωθεί στις πιο άμεσες προκλήσεις του PKK και του ISIS -στην τελευταία αυτή περίπτωση, ίσως σε συνδυασμό με την Ρωσία.
Πάντως, κάποιοι αναλυτές επισήμαναν την προσπάθεια των δύο ηγετών να "παραλείψουν" οποιαδήποτε αναφορά των δύο ηγετών στις διαφωνίες τους σε κρίσιμα γεωπολιτικά θέματα. Οι δυο πολιτικοί προτίμησαν να μην αναφερθούν στο θέμα της Συρίας αλλά και στην διαμάχη για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην οποία οι Τούρκοι στηρίζουν τους Αζέρους ενώ η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική συμμαχία με τους Αρμενίους. Αυτά τα θέματα δεν αναφέρθηκαν στη συνέντευξη τύπου.
Η Ρωσία συμφώνησε να άρει τις κυρώσεις που επιβάλλονται στην Τουρκία αφού κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος τον περασμένο Νοέμβριο. Οι δύο συμφώνησαν, επίσης, να ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων του ενός αγωγού φυσικού αερίου και του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας.
Σύμφωνα, με εκτιμήσεις που είχε διατυπώσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), οι κυρώσεις θα μείωναν το ΑΕΠ της Τουρκίας κατά 0,7% το 2016, αν παρέμεναν εν ισχύ για ολόκληρο το έτος
Υπενθυμίζεται ότι, η Μόσχα επικέντρωσε τις κυρώσεις στους τρεις πυλώνες της διμερούς οικονομικής σχέσης: Την γεωργία, τις κατασκευές και τον τουρισμό. Μεταξύ άλλων μέτρων [8], η Ρωσία απαγόρευσε τις εισαγωγές πολλών τουρκικών τροφίμων, περιόρισε τις δραστηριότητες των τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών στην Ρωσία, έθεσε εκτός νόμου τις πτήσεις τσάρτερ μεταξύ των δύο χωρών και ακύρωσε μια συμφωνία για ταξίδια χωρίς βίζα που είχαν συνάψει η Μόσχα και η Άγκυρα το 2010.
Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom έβαλε στο ράφι τα σχέδιά του για την κατασκευή ενός νέου αγωγού κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία, και η Rosatom, μια κρατική πυρηνική εταιρεία, ανέστειλε τις εργασίες σε έναν αντιδραστήρα που έχτιζε στην τουρκική πόλη Ακούγιου.