Οι δισεκατομμυριούχοι είναι οι πλουσιότεροι των πλουσίων. Πολλοί νέοι επιχειρηματίες ελπίζουν κάποια στιγμή να φτάσουν αυτό το υπέρτατο οικονομικό ορόσημο, όμως πριν καταφέρουν να μπουν σε αυτή τη "λέσχη για λίγους" πρέπει πρώτα να δουν πώς οι σημερινοί δισεκατομμυριούχοι απέκτησαν τον πλούτο τους.
Η ιστοσελίδα εκτίμησης κόστους HowMuch.net με βάση τα στοιχεία που άντλησε από έρευνα του Peterson Institute for International Economics σχεδίασε έναν παγκόσμιο χάρτη με βάση την εθνικότητα των σημερινών δισεκατομμυριούχων. Επίσης ανέλυσε το πώς έκαναν τα χρήματά τους χωρίζοντάς τους σε πέντε κατηγορίες: σε αυτούς που κληρονόμησαν την περιουσία τους, σε ιδρυτές εταιρειών, σε ιδιοκτήτες και στελέχη, σε όσους πλούτισαν λόγω πολιτικών διασυνδέσεων και σχετιζόμενων πόρων και σε όσους προέρχονται από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Ο χάρτης δείχνει το μέγεθος της κάθε χώρας ανάλογα με τον αριθμό των δισεκατομμυριούχων της. Όπως ήταν αναμενόμενο, πρώτες με διαφορά έρχονται οι ΗΠΑ, η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη η οποία κατέχει το 30% των δισεκατομμυριούχων διεθνώς. Η κατανομή τους ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες που εξετάζει το HowMuch.net είναι ως επί το πλείστον ίση, με εξαίρεση όσους έχουν πολιτικές διασυνδέσεις που κατέχουν το μικρότερο ποσοστό, μόλις 3,8%. Το 32,1% των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων είναι ιδρυτές επιχειρήσεων, το 28,9% κληρονόμοι και το 26,8% προέρχεται από τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η Κίνα έχει πολύ λίγους δισεκατομμυριούχους που κληρονόμησαν τα χρήματά τους. Όπως σχολιάζει το HowMuch.net, πριν συντελεστεί το "κινεζικό οικονομικό θαύμα" τις τελευταίες 10ετίες, η χώρα ήταν ιδιαίτερα φτωχή. Όμως η ραγδαία ανάπτυξη της οικονομίας της έχει δημιουργήσει 200 δισεκατομμυριούχους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 9,2% του παγκόσμιου συνόλου. Περίπου το 40% αυτών είναι ιδρυτές εταιρειών και σχεδόν το 25% είναι ιδιοκτήτες εταιρειών και στελέχη.
Τρίτη χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους είναι η Ρωσία (6,7% παγκόσμιο ποσοστό), όπου η συντριπτική πλειονότητά τους (64%) δημιούργησε την περιουσία τους εξαιτίας των πολιτικών διασυνδέσεών τους.
Στην Ευρώπη, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο, πολλοί δισεκατομμυριούχοι κληρονόμησαν τον πλούτο τους. Η Δανία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κληρονόμων (83,3%). Δεύτερη είναι η Γερμανία (64,7%) ενώ σε κοντινή απόσταση ακολουθεί η Σουηδία (63,2%).
Στην Ελλάδα, απ' όπου προέρχεται μόλις το 0,2% των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως, όπως φαίνεται από τον χρωματισμό του χάρτη, πάνω από τους μισούς κληρονόμησαν τα χρήματά τους, ενώ αρκετά μεγάλο είναι και το ποσοστό αυτών που κατάφεραν να δημιουργήσουν περιουσία εκμεταλλευόμενοι τις πολιτικές τους διασυνδέσεις.