Το 2013, η Σλοβενία διέσωσε τις υπό κατάρρευση τράπεζες της, επιβαρύνοντας τους μετόχους και τους επενδυτές της (bail-in) με ένα ποσό 600 εκατομμυρίων ευρώ για τα χρέη των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Τώρα ορισμένοι από αυτούς τους επενδυτές θέλουν τα χρήματά τους πίσω, αναφέρει το newmoney.
Ενώ οι προσφυγές τους έχουν μέχρι στιγμής περιορισμένη επιτυχία, μια αναταραχή στην κεντρική τράπεζα και μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του κράτους υποδεικνύουν ότι το ζήτημα απέχει πολύ από το να μπει στο αρχείο. Οι επενδυτές πιέζουν για ένα νόμο που θα τους επιτρέψει να αποκαταστήσουν τις απώλειές τους, θέτοντας το μικροσκοπικό βαλκανικό κράτος σε μια πορεία σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
"Αν ψηφίσουμε ένα νόμο όπως αυτός (που ζητείται) θα ήταν σαν να ανοίγουμε το κουτί της Πανδώρας", δήλωσε η Otilia Dhand, πρώτη αντιπρόεδρος για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη της Teneo Intelligence με έδρα τις Βρυξέλλες. "Θα υπήρχε κίνδυνος παρόμοιων φαινομένων σε κάθε χώρα που εκτέλεσε εγγύηση."
Η Σλοβενία πέτυχε να λάβει άδεια από τις ευρωπαϊκές αρχές για τη διάσωση των μεγαλύτερων τραπεζών της, για ένα ποσό 3,2 δισ. ευρώ, συμφωνώντας ότι οι επενδυτές - και όχι μόνο οι φορολογούμενοι - θα αισθανθούν τον πόνο πό τις απώλειες. Το σχέδιο διάσωσης, που έρχεται κοντά στο τέλος της κρίσης του κρατικού χρέους της ευρωζώνης, επέτρεψε στο κράτος της Σλοβενίας των 2 εκατομμυρίων ανθρώπων να αποφύγει ένα διεθνές πρόγραμμα διάσωσης, όπως συνέβη με την Ελλάδα.