Άνω κάτω έχουν γίνει οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και των κοινοτικών κονδυλίων στη σκιά των συνεχιζόμενων κρουσμάτων της πανδημίας που έχουν δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας.
Η Ευρώπη έχει χωριστεί σε ομάδες, από τη μία πλευρά χώρες που τηρούν σκληρή στάση και ζητούν περαιτέρω δεσμεύσεις, όπως είναι η Ολλανδία, η Γερμανία και η Αυστρία, ενώ από την άλλη οι χώρες του Νότου που έχουν περάσει ήδη μια δύσκολη δεκαετία πληττόμενες από την οικονομική και κοινωνική κρίση στοχεύουν σε περισσότερη αλληλεγγύη και κατανόηση ανάμεσα στους εταίρους και στην αξιοποίηση του πακέτου για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η ελληνική Κυβέρνηση που έχει ήδη επενδύσει πολλά στο πακέτο στήριξης και έχει σηκώσει ψηλά τον πήχη σε επικοινωνιακό επίπεδο ελπίζει στην εξεύρεση του κοινού τόπου στην επόμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο του Ιουλίου.
Η βοήθεια που θα προσφέρει το επίμαχο πακέτο με τη σφραγίδα των Βρυξελλών είναι πολύτιμη με δεδομένες τις αναταράξεις στην ελληνική οικονομία, τις προβλέψεις για ύφεση που θα φθάσει στο 9% και την αύξηση των δεικτών ανεργίας.
Ωστόσο, στο τραπέζι της συζήτησης έχει ήδη πέσει το θέμα των ειδικών όρων για την παροχή των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, εξέλιξη που αν αποτυπωθεί στη συμφωνία θα περιορίσει τις δυνατότητες για γρήγορη επανάκαμψη και θα βάλει νέα δεδομένα στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την επόμενη μέρα.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά οφείλει να συνεχίσει την προσπάθεια της στο εσωτερικό της ένωσης για τη διασφάλιση συμμαχιών που θα αυξήσουν τις πιθανότητες για την εξεύρεση μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης που θα βάζει σε πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία των απαραίτητων ασφαλιστικών δικλείδων που θα περιορίσουν τις συνέπειες από την απροσδόκητη επέλαση του Κορωνοϊού.
Στην αντίπερα όχθη, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη χρειάζεται να είναι προετοιμασμένη και για το plan Β στο ενδεχόμενο που χρειάζεται να στηριχθεί περισσότερο στο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της επόμενης κρίσιμης μέρας.