Με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας σπεύδει το οικονομικό επιτελείο να συντηρήσει το κλίμα παροχών ενόψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.
Συγκεκριμένα όπως προβλέπεται στην τροπολογία διευρύνεται ο αριθμός των ωφελούμενων της έκπτωσης των 100 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ η οποία και λειτουργεί ως «ταβάνι» συνδυαστικά με την αξία της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων.
Η διεύρυνση των ωφελούμενων προκύπτει καθώς πλέον δεν θα συνυπολογίζεται στην αξία της ακίνητης περιουσίας η αξία των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, αναφέρει το protothema.gr.
Στην αιτιολογική έκθεση των νέων διατάξεων σημειώνεται ότι «αφενός προβλέπεται ότι όταν η μείωση του 30% είναι μικρότερη ή ίση των 100 ευρώ, τότε αυτή λαμβάνεται ολόκληρη και, αφετέρου, διευρύνεται ο αριθμός των φορολογουμένων, οι οποίοι θα λάβουν τη μείωση, γιατί στην αξία της ακίνητης περιουσίας που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγησή της δεν συνυπολογίζεται η αξία των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού των φορολογουμένων».
Όσον αφορά ακίνητη περιουσία αξίας πάνω από το όριο των 60.000 ευρώ,η έκπτωση εφαρμόζεται κλιμακωτά ώστε να μην υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Οι προτεινόμενες διατάξεις ορίζουν συγκεκριμένα πως: «όταν η συνολική αξία της ως άνω ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ και η μείωση του προηγούμενου εδαφίου δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ, εφαρμόζεται η μείωση κατά 30% του πρώτου εδαφίου.
Όταν η συνολική αξία της ως άνω ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ και η μείωση του πρώτου εδαφίου υπερβαίνει τα 100 ευρώ, το τελικό ποσό της μείωσης περιορίζεται στο ποσό των 100 ευρώ, μειωμένο κατά επτά δέκατα (0,7) του ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ ακίνητης περιουσίας για το ποσό άνω των 60.000 ευρώ. Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας της παρούσας παραγράφου δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού».
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «από τις νέες διατάξεις επέρχεται απώλεια εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, από τον επαναπροσδιορισμό της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, το ύψος της οποίας δεν μπορεί να προσδιοριστεί καθόσον εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (αριθμό φυσικών προσώπων που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, κλπ)»