Τις τελευταίες λεπτομέρειες των διατάξεων που θα μετατρέψουν το σχέδιο «Ηρακλής» σε νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί εντός του τρέχοντος μηνός από τη Βουλή και θα επιτρέψει να «τρέξουν» οι πρώτες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων στις αρχές του 2020, επεξεργάζονται τα στελέχη και οι σύμβουλοι του υπουργείου Οικονομικών, υπό την επίβλεψη του αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα υφυπουργού Γιώργου Ζαββού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του www.newmoney.gr, το νομοσχέδιο αναμένεται να σταλεί στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μεθαύριο, Παρασκευή άνευ απροόπτου, ώστε να κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.
Από τις 10 Οκτωβρίου, όταν η DG Comp ενέκρινε το σχέδιο «Ηρακλής», το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται πυρετωδώς για να λάβουν τη μορφή νομοσχεδίου οι προβλέψεις του σχεδίου που θα «σβήσει» από τους ισολογισμούς των τραπεζών κόκκινα δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ.
Το εγχείρημα είναι ιδιαιτέρως απαιτητικό, καθώς το τελικό κείμενο πρέπει να κινείται μέσα στο πλαίσιο που εγκρίθηκε από την Κομισιόν και παράλληλα να είναι ελκυστικό και λειτουργικό για τις τράπεζες.
Επιπλέον, ο κ. Ζαββός και η ομάδα του δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία ενός μηχανισμού εντός του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος θα παρακολουθεί την εφαρμογή του σχεδίου όχι μόνο από τις τράπεζες, αλλά κυρίως από τους servicers, δηλαδή τις εταιρίες που θα αναλαμβάνουν τμήματα των χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων των τραπεζών με σκοπό να προχωρήσουν σε ανακτήσεις των δανείων. Το ζητούμενο είναι να παρακολουθείται από κοντά η αποτελεσματικότητα των εταιριών αυτών, κάτι που πιθανότατα θα γίνει μέσα από ειδική πλατφόρμα.
Η τελική μορφή του σχεδίου έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα πλέον για τις τράπεζες, δεδομένου ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών της ευρωζώνης (SSM) διαμήνυσε πριν από λίγες ημέρες ότι ο δρόμος για τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων περνά κατά προτεραιότητα μέσα από τον «Ηρακλή».