Αλλαγές και σαρωτικές με ανατροπές σε όλα όσα ισχύουν έως σήμερα στα εργασιακά, στον κατώτατο μισθό, τις απολύσεις, τις αμοιβές των εργαζομένων, τα όρια απολύσεων, τις ομαδικές απολύσεις, τα προνόμια των συνδικαλιστών, το "λοκ άουτ", στην κήρυξη απεργιών, φέρνουν οι απαιτήσεις της Τρόικας που είναι στο πακέτο των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης που έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο.
Οι αλλαγές που προτείνουν στα εργασιακά περιλαμβάνονται σε κείμενο 21 σελίδων, το οποίο εστάλη σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο" στον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο στα τέλη Ιουνίου και αποτελεί την βάση συζήτησης που θα γίνει νόμος του κράτους το Φθινόπωρο.
Οι προτάσεις της τρόικας
Στους μισθούς προτείνεται ότι από το 2017 ο κατώτατος μισθός θα είναι χωρίς επιδόματα και τριετίες. Και κατάργηση δώρων για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Η επιχειρηματολογία των δανειστών είναι ότι η δομή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να αλλάξει και να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς (single rate) χωρίς κανένα επίδομα, ώστε να είναι συγκρίσιμος με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για τις εργασιακές συμβάσεις, προτείνεται η κατάργηση των Συλλογικών και καθιέρωση μόνο επιχειρησιακών συμβάσεων.
Για τις απολύσεις η πρόταση είναι για αύξηση του ορίου έως 10% από 5% που ισχύει σήμερα και κατάργηση των περιορισμών στις ομαδικές. Επίσης θα απολύονται και συνδικαλιστές για τους οποίους μειώνονται οι άδειες και περιορίζονται οι άδειες τους που θα είναι και χωρίς αμοιβή.
Στο θέμα των απεργιών προτείνεται η κήρυξη τους να γίνεται με την ψήφο των εργαζομένων και όχι με απόφαση των συνδικαλιστών. Να επιτρέπεται το Λόκ άουτ από τους εργοδότες σε καταχρηστικές απεργίες.
Τι απαντά το υπ. Εργασίας
Με ανακοίνωση του, το υπουργείο Εργασίας, αναφέρει ότι το δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου", δεν απευθύνεται στην κυβέρνηση, αλλά πρόκειται για ένα υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή των Ειδικών.
Παράλληλα, το υπουργείο αναφέρει ότι το εν λόγω κείμενο απηχεί τις θέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες η ελληνική πλευρά επιδιώκει να εξουδετερώσει στην διαπραγμάτευση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπ. Εργασίας αναφέρει τα ακόλουθα:
"Το κείμενο που δημοσιεύει σήμερα Κυριακάτικη Εφημερίδα δεν απευθύνεται προς την Κυβέρνηση. Πρόκειται για υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή Ειδικών, που θα συντάξει πόρισμα για την αποτύπωση των καλών σχετικών πρακτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.
Η Κυβέρνηση πέτυχε στη συμφωνία του Ιουλίου να περιορίσει το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα: ένα που θέσαμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με άλλα λόγια την ανατροπή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων, και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ που απηχούν την ιδεοληπτική του προσήλωση στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό: τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο. Τίποτα άλλο δεν θα δεχθούμε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δεν θα δεχθούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτα ασύμβατο με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο.
Το εν λόγω κείμενο απηχεί τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες επιδιώκουμε να απομονώσουμε και να εξουδετερώσουμε στην διαπραγμάτευση, ακριβώς όπως πετύχαμε στην διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού, ως προς την άρνηση του να δεχθεί μια λελογισμένη αύξηση των εισφορών για να σωθούν οι συντάξεις. Για το λόγο αυτό την Τρίτη το Υπουργείο Εργασίας έχει καλέσει σε συνάντηση τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων για την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά. Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κοινωνική Ευρώπη μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, δεν θα απομακρυνθεί περισσότερο από αυτήν".