Η κατάσταση στον Έβρο παραμένει ενεργή, δεδομένου ότι παραμένουν ενεργές και οι κινήσεις εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία με κάθε μή νόμιμο τρόπο ωθεί προς την χώρα μας, όλο αυτό τον κόσμο που συγκέντρωσε στα σύνορα. Οι εικόνες έχουν αποδείξει την άμεση συμμετοχή και πλήρη αρωγή του Τουρκικού κράτους σε αυτή την τεράστια μετακίνηση των ανθρώπων από το εσωτερικό της προς τα σύνορα, όπως έχουν αποδείξει και τη στόχευση προς εμάς, αφού κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης δεν κατευθύνθηκε προς τα σύνορα με την Βουλγαρία. Μην ξεχνάμε, ότι η Βουλγαρία, όπως και εμείς, ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αν το όνειρο όλων αυτών είναι η είσοδος σε Ευρωπαϊκό έδαφος, θα ήταν απορίας άξιον η αποκλειστική επιλογή τους στα σύνορά μας στον Έβρο.
της Θάλειας Χούντα – δημοσιογράφου
Έχοντας σαν βάση ότι η Τουρκία δεν κάνει τίποτα, χωρίς προηγουμένως να έχει σχεδιάσει την επόμενη κίνησή της αφ’ ενός δήλωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την συνεχιζόμενη ευθεία αντιπαράθεσή της μαζί μας και αφ’ ετέρου έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της ικανοποίησης κάποιων συμφερόντων της προς την Ε.Ε. και προς κάθε ενδιαφερόμενο. Η επιπλέον οικονομική βοήθεια δεν μπορεί, να αγνοηθεί αλλά σίγουρα, δεν είναι αυτό το μείζον. Ο συνδυασμός της πολιτικής της στην Συρία, που άπτεται αμέσως των σχέσεών της με την Ρωσία, δεν είναι ένας αμελητέος παράγοντας στο πλαίσιο των φαντασιώσεων για ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπως και η επίσημη επαναπροσέγγισή της με τις ΗΠΑ αρκούν, ώστε να δημιουργηθεί η κλιμάκωση που βιώνουμε.
Η χώρα μας από αυτή την κατάσταση κέρδισε. Κέρδισε στην αποτελεσματικότητα των επαγγελματιών (Στρατός και Αστυνομία), που αποδείχθηκε στην πράξη, Κέρδισε στο αποδειχθέν Εθνικό πνεύμα που διέπει τους ακρίτες μας, Κέρδισε στον διεθνή πολιτικό χειρισμό του θέματος, με το να υπενθυμίσει σε όλους ότι τα σύνορά μας είναι Εθνικά αλλά και Ευρωπαϊκά και Κέρδισε από την ομοψυχία των Ελλήνων, που αβίαστα και απλόχερα αναδύθηκε.
Παράλληλα, η χώρα μας κέρδισε και το να αναγνωρίσει τις «φιλικές» Κυβερνήσεις των άλλων Κρατών, με προεξέχουσες αυτή της Γερμανίας και της Βρετανίας. Η μεν Γερμανία θα μας βοηθήσει τόσο με ένα ελικόπτερο και είκοσι αστυνομικούς για την επιτήρηση των συνόρων όσο και με το να μην δεχθεί κανέναν πρόσφυγα! Παράλληλα, στάθηκε δίπλα στην Τουρκία για την διαχείριση του προσφυγικού και βεβαίως, η βοήθειά της δεν θα αρκεστεί στο ένα ελικόπτερο. Η Βρετανία, συνεχίζοντας την από ετών πολιτική της, είναι το άμεσο και στιβαρό χέρι βοηθείας προς την Τουρκία, όποτε αυτή το χρειαστεί.
Ο Έβρος απέδειξε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, κυρίως στους άμεσα ενδιαφερόμενους, ότι αντέχει γερά. Τα θαλάσσια σύνορα, λόγω και του μεγέθους τους, ανταποκρίνονται πολύ καλά. Το ανθρώπινο δυναμικό, που είναι ο υπέρτατος παρονομαστής, δήλωσε την πανταχού ηχηρή του παρουσία.
Η Κυβέρνησή μας πρέπει να κατανοήσει το αυτονόητο. Και αυτό είναι, ότι μόνοι μας θα κληθούμε, να διαχειριστούμε όλες τις καταστάσεις – εύκολες και δυσμενείς – και από τις δικές μας ενέργειες θα κριθεί η μελλοντική πορεία μας. Η όποια χείρα βοηθείας, όποτε και εάν έλθει, θα έχει βρει διαμορφωμένες καταστάσεις.