Προσχέδιο προϋπολογισμού «2 σε 1», με το βασικό σενάριο να κοπούν κανονικά οι συντάξεις και ένα άλλο, αλλά χωρίς να κοπούν οι συντάξεις, κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.
Σε μια χωρίς προηγούμενο ενέργεια, το υπουργείο Οικονομικών θέλει με τον τρόπο αυτό να ενσωματώσει «προτιθέμενες παρεμβάσεις» (όπως τις ονομάζει) και να εμφανίσει ότι και στις δύο περιπτώσεις, υπερβαίνει τον στόχο-δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% το 2019.
Με κομμένες τις συντάξεις, όπως προβλέπει το βασικό σενάριο, προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ, αναφέρει το newmoney.
Ενώ αυτό είναι το σενάριο βάσης, το Προσχέδιο (διαβάστε το ολοκλήρο εδώ) έχει και «έξτρα» κεφάλαιο για τα «προτιθέμενα μέτρα» που έχει προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός από την ΔΕΘ. Στο σενάριο αυτό, οι συντάξεις δεν κόβονται το 2019 και δίνονται παροχές, ενώ «κόβονται» άλλες παροχές που έχουν ψηφιστεί για το 2019 (πχ επίδομα στέγασης σε φτωχά νοικοκυριά που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο).
Μόνον και μόνον αν ανασταλούν οι περικοπές στις συντάξεις, ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται κατά 2,065 δισ. ευρώ. Έτσι αν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα αυτά, το πρωτογενές πλεόνασμα μειώνεται σε 3,56% του ΑΕΠ που, πάντως, είναι πάνω από τον στόχο για πρωτογενές 3,5%.
Τι εστί …«προτιθέμενες» παρεμβάσεις
Όπως τονίζεται στο ειδικό κεφάλαιο «Προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις 2019», που αποτυπώνονται στον πίνακα 2.6, αυτές «περιλαμβάνουν τη μη εφαρμογή των παρεμβάσεων και των εξισορροπητικών παρεμβάσεων που είχαν συμπεριληφθεί στο ΜΠΔΣ 2019-2022 για το 2019, καθώς και νέες παρεμβάσεις στους τομείς των ασφαλιστικών εισφορών, των φορολογικών εσόδων και των δαπανών κοινωνικής προστασίας».
Ωστόσο και πάλι όλα είναι στον αέρα αφού, όπως αναφέρεται εκεί, «η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που προτίθεται να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση και περιλαμβάνονται στον πίνακα 2.6 θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών μελών κατά τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».