Τον πρωτοφανή εμπαιγμό των συνταξιούχων από την κυβέρνηση των ΣYΡΙΖΑ-ΑΝΕΛαποκαλύπτουν οι δύο εφέσεις που κατέθεσαν το ΕΤΕΑΕΠ και ο ΕΦΚΑ και στην πρωτόδικη απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης – με την οποία, μεταξύ άλλων, κρίθηκε παράνομη η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας που είχαν γίνει με το δεύτερο Μνημόνιο το 2012.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα χαρακτηρίζει νόμιμες και «σύμφωνες με το δημόσιο συμφέρον» τις περικοπές του 2012 στα δώρα των συνταξιούχων τις οποίες υποσχόταν ότι θα καταργούσε με έναν νόμο.
Δηλαδή η κυβέρνηση όχι μόνο εξαπάτησε τους συνταξιούχους με όσα είχε δεσμευτεί προεκλογικά, αλλά ασκεί και εφέσεις στις αποφάσεις των δικαστηρίων που δικαιώνουν τους συνταξιούχους και διατάσσουν την επιστροφή των αναδρομικών από τις περικοπές στα δώρα.
Στις δύο αγωγές που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ», μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι οι μεγάλες περικοπές που έγιναν στις συντάξεις από το 2010 έως το 2012 «ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν για το δημόσιο συμφέρον το οποίο στην προκειμένη περίπτωση ταυτίζεται με το συμφέρον των πολιτών, αφού η ενδεχόμενη πλήρης κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης θα συμπαρέσυρε και σε πλήρη κατάρρευση και τα νοικοκυριά όλων των ελλήνων πολιτών».
Μάλιστα, στις εφέσεις επισημαίνεται ότι οι περικοπές που έγιναν είναι «συμβατές με το Σύνταγμα».
Επισημαίνεται ότι με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ υπ" αριθ. 2287-2290/2015 κρίθηκαν αντισυνταγματικές όλες οι περικοπές επί των συντάξεων του β" Μνημονίου (ν. 4046/2012) και των εφαρμοστικών του νόμων (Ν. 4051/2012, 4093/2012. Επίσης αντισυνταγματική κρίθηκε και η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, όπως είχαν περικοπεί από το α" Μνημόνιο (Ν. 3845/2010). Σύμφωνα με την απόφαση 3037/2018 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που εκδόθηκε στη βάση των ανωτέρω αποφάσεων του ΣτΕ, η κυβέρνηση οφείλει την αναδρομική καταβολή των δώρων στους συνταξιούχους και υποχρεούται στην εφεξής κατ" έτος κανονική καταβολή τους. Ωστόσο, το Δημόσιο ασκεί εφέσεις σε όλες τις πρωτόδικες αποφάσεις οδηγώντας σε άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία τους απόμαχους της δουλειάς.
Οι οδηγίες
Πάντως οι οδηγίες που παρέχονται από συνταξιουχικές οργανώσεις προς τους συνταξιούχους για την επιστροφή των αναδρομικών είναι οι εξής:
1. Οι συνταξιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου 2015.
Ωστόσο, η απόφαση ξεκαθαρίζει ρητά ότι δεν προβλέπει αναδρομική ισχύ. Μέχρι να κριθεί η συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου, οι διεκδικήσεις αφορούν το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Δεκέμβριο του 2018. Οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει πριν από την απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή πριν από τις 10 Ιουνίου 2015, μπορούν να διεκδικούν ποσά από την 1η Ιανουαρίου 2012 και έως πέντε χρόνια, καθώς στη συνέχεια προβλέπεται παραγραφή των διεκδικήσεων.
2. Η αίτηση ή η αγωγή θα πρέπει να σταλεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018 γιατί τότε θα δινόταν το δώρο. Αν η δικαστική διαδικασία ξεκινήσει Ιανουάριο 2019, θα έχει χαθεί το δώρο Χριστουγέννων του πρώτου χρόνου διεκδίκησης. Αν υποβληθεί τον Ιούνιο του 2019 θα χαθεί το δώρο Χριστουγέννων και το δώρο του Πάσχα του πρώτου χρόνου διεκδίκησης.
3. Η ισχύς της αίτησης δεν μπορεί να υπερβεί τους έξι (6) μήνες, ακόμα και αν δεν απαντήσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ή ΕΦΚΑ ή ΕΤΕΑΕΠ. Μετά την παρέλευση του εξαμήνου ξεκινά και πάλι η παραγραφή. Δεν μπορεί να υποβληθεί νέα αίτηση.
4. Η αίτηση από μόνη της αφορά την υπενθύμιση της απαίτησης προς την πολιτεία και χωρίς να ακολουθήσει αγωγή δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα.
5. Η αίτηση δεν απαιτεί δικηγόρο ή κάποιο κόστος.
6. Είναι γεγονός ότι η αθρόα υποβολή αιτήσεων προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ή ΕΦΚΑ ή ΕΤΕΑΕΠ είναι μοχλός πίεσης προς την κάθε κυβέρνηση. Κάτι που έγινε και στο παρελθόν.
Οι αιτήσεις
Στο μεταξύ σε λειτουργία έθεσε από τη Δευτέρα (22/10/2018) η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) την εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεως που αφορά τις μειώσεις που έχουν εφαρμοστεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ. 5 και υποπαρ. ΙΑ. 6 του Ν. 4093/2012 στην κύρια και στην επικουρική σύνταξη.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του φορέα, η εν λόγω αίτηση θα απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια/επικουρική σύνταξη και αποσκοπεί πρωτίστως στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή σώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων.
Η online εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους.