Πολιτισμένη θεωρείται μία κοινωνία, όταν το ενδιαφέρον της για τα αδύναμα μέλη της, τους πάσχοντες και τους κοινωνικά αδύναμους, είναι εμφανές και έμπρακτο, πατώντας επάνω στις στέρεες βάσεις ενός σοβαρού και καλά οργανωμένου συστήματος υγείας, καθώς και σε ένα δίκαιο σύστημα κοινωνικών παροχών.
Η φτωχοποίηση μεγάλης μάζας του πληθυσμού επί διακυβέρνησης Σύριζα, έθεσε επί τάπητος και το θέμα της δραματικής υποβάθμισης και των υπηρεσιών υγείας.
Του Δρ. Φώτη Κουτσουπιά*
Οι ελλείψεις σε όλους τους τομείς των υπηρεσιών υγείας, αρχίζοντας από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τα ράντζα, τα μέσα θεραπείας, τα φάρμακα, τα εμβόλια και καταλήγοντας στις γάζες και τα τρύπια σεντόνια, έκαναν εμφανή την υποβάθμιση της υγείας σε STATUS τριτοκοσμικό.
Η στελέχωση του υπουργείου Υγείας με τσαμπουκάδες, δημόσια ζειμπεκίζοντες, αρειμανίως καπνίζοντες, παραδείγματα προς αποφυγείν κάθε πολιτισμένης χώρας, που επικαλούνται συνεχώς τον ακέραιο χαρακτήρα τους, μετέτρεψε όλα τα εκκρεμή ζητήματα σε μία αρένα πυγμαχική, που η επίλυσή τους προυποθέτει δύναμη σωματική.
Αυτό όμως είναι λάθος. Η λύση των προβλημάτων της υγείας προϋποθέτει τεχνογνωσία, λογική ανάλυση, συνθετική γνώση, ηθική, αισθητική συμπεριφορά, και επίδειξη λειτουργικού αποτελέσματος.
Ετσι η πλημμελής αυτή στελέχωση, στέρησε το σύστημα από την πρέπουσα σοβαρότητα, το απαξίωσε στα μάτια των πολιτών και του έδωσε την χαριστική βολή, την στιγμή, που η υπολειτουργία του, λογω έλλειψης πόρων, προσωπικού και οργάνωσης ήταν εμφανής.
Επιβεβαίωσε επίσης τον κανόνα, που μας λέει ότι, όποιος επικαλείται μετ' επιτάσεως τον ηθικό του κώδικα, συνήθως κάτι άλλο θέλει να κρύψει. Γιατί η ακεραιότητα του καθενός μας είναι μετρήσιμη και εξαρτάται από την συνολική μας πορεία στον δημόσιο βίο και από το ίχνος που έχουμε αφήσει σε αυτήν την διαδρομή.
Ζούμε σε έναν κόσμο που λειτουργεί από την ανάποδη, για αυτό και επιβραβεύει ανάποδα. Η αξιοπρέπεια, το ήθος, η τιμιότητα, η εργασία, η αξιοκρατία, η προσπάθεια γιά αριστεία, έχει αντικατασταθεί από την φαυλότητα, την οκνηρία, την αναξιοκρατία, την ανάληψη ευθύνης χωρίς συνέπειες και την παντελή απουσία τύψεων συνειδήσεως, όταν κάτι πάει στραβά και έχουμε απώλεια ανθρώπινης ζωής...
Τα λόγια τα ωραία, τα μεγάλα, που εκστομίζονται προεκλογικά και καταποντίζονται στην εφαρμογή τους, από ανίκανους, διορισμένους παρατρεχάμενους, στα πλαίσια μίας ρητορικής που αποφεύγει την λήψη ρεαλιστικών μέτρων, αλλά περιορίζεται σε μία ωραιοποιημένη, κενή περιεχομένου, εκφορά λόγου, επενδυμένου με πολιτική, υπέρ των αδυνάτων φρασεολογία, έχουν οριστικά απομυθοποιηθεί.
Ο κόσμος καταλαβαίνει πλέον ότι, ο υποβιβασμός του βιοτικού του επιπέδου και η μεγάλη απώλεια εισοδημάτων που προκάλεσε η διακυβέρνηση του Σύριζα, δεν αναπληρώνεται με ξεροκόματα και φρούδες υποσχέσεις. Απαιτεί λύσεις εδώ και τώρα.
Αυτές τις λύσεις έρχεται να προσφέρει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα για την Υγεία που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η επιτυχία ενός συστήματος υγείας κρίνεται κυρίως από δύο παράγοντες. Πρώτον από την επακριβή κοστολόγησή του και δεύτερον από τη δυνατότητα της εφαρμογής του. Το πρόγραμμα για την Υγεία που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη πληρεί και τους δύο όρους.
Το πρόγραμμα αυτό, αποτέλεσμα ενδελεχούς ανάλυσης και μελέτης όλων των παραγόντων, απευθύνεται σε όλη την κοινωνία και λαμβάνει πρόνοια, τόσο για τους υγιείς, με προληπτικούς, προσυμπτωματικούς ελέγχους, με στόχο έναν υγιέστερο τρόπο ζωής, το Ευ Ζην στην κυριολεξία του, όσο και για τους πάσχοντες, με επίκεντρο της προσπάθειας τον άνθρωπο.
Ο ασθενής συνάνθρωπος από αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα της περίθαλψης, αναβαθμίζεται και αποκτά την πραγματική του διάσταση, σε ένα σύστημα που η αριστερή αντίληψη περί προστασίας και ηθικής τον είχε απαξιώσει.
Η ενδυνάμωση του θεσμού του οικογενειακού ιατρού, με ελεύθερη επιλογή από τον πολίτη, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ασθενείς πάσχοντες από σοβαρές, χρόνιες παθήσεις και η ολοκληρωμένη φροντίδα τους σε ειδικές δομές για κάθε χρόνια νόσο, η ανθρώπινη αντιμετώπιση συνανθρώπων μας με ειδικές νοητικές και ψυχοσωματικές ανάγκες, ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης και η προτεραιότητα οχι στο πιό φθηνό φάρμακο, αλλά σε αυτό με την καλύτερη φαρμακολογική δράση, αποτελούν μερικές από τις καινοτομίες του καινούργιου συστήματος υγείας.
Το κράτος αναλαμβάνει επιτέλους τις ευθύνες του και ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, προσφέροντας παράλληλα στους πολίτες το αίσθημα ασφάλειας της υγείας του, αυτό που είχε ανεπανόρθωτα διαταραχθεί, από την παντελή έλλειψη στήριξης εκ μέρους της κυβέρνησης του Σύριζα.
Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας σε τομείς που άπτονται της φροντίδας υγείας, με την ανάπτυξη με ιλιγγιώδεις ρυθμούς της βιοτεχνολογίας, της νανοτεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιακής απεικονιστικής τεχνολογίας, δείχνουν την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να αναζητήσει στο μέλλον η ιατρική τις υπηρεσίες της.
Ο Πρόεδρος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, υπέρμαχος της ιδέας της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της ενσωμάτωσης των τεχνολογιών αιχμής στην προσπάθεια για ανάπτυξη, με την ανακοίνωση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την υγεία, έδωσε τον τόνο και χάραξε τον δρόμο στην σωστή κατεύθυνση.
*Μέλος του Μητρώου Στελεχών της ΝΔ