Η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε είναι πλέον πραγματικότητα. Μετά από αυτή τη δυσάρεστη για πολλούς εξέλιξη πολλά πράγματα ενδέχεται να αλλάξουν ή τουλάχιστον χρειάζονται άμεση διευθέτηση, ώστε να αποφευχθούν αναταράξεις σε διάφορους τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, η Παιδεία, η διαμονή και η μετακίνηση Ελλήνων και Βρετανών από και προς τη Βρετανία.
Πόσο όμως έτοιμη είναι η ελληνική πλευρά για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την όλη κατάσταση; Η αλήθεια είναι ότι πολύ έγκαιρα τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη πήραν μέτρα με συγκεκριμένη στόχευση.
Επιπλέον, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της νέας χρονιάς ήταν εκείνο με το οποίο ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν: την αναγνώριση του δικαιώματος διαμονής των Βρετανών πολιτών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα έως την ημερομηνία αποχώρησης, τον συντονισμό των δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης των Βρετανών πολιτών, τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα από φυσικά και νομικά πρόσωπα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, τη διευθέτηση χρηματοπιστωτικών θεμάτων, με ιδιαίτερη πρόβλεψη για τις εργασίες ασφαλιστικών επιχειρήσεων, αλλά και την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών στελέχωσης της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ. της Α.Α.Δ.Ε. μέσω μετάταξης μόνιμου προσωπικού.
Το Brexit είναι ένα πολύ σύνθετο θέμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μένουν ακόμη πολλά να διευθετηθούν. Όμως όπως όλα τα μεγάλα θέματα, έτσι και εκείνο χρειάζονται χρόνο…