Η υπόθεση Novartis χτύπησε ένα ευαίσθητο σημείο στην Ελλάδα την ώρα που η χώρα προσπαθεί αργά να βγει από την κρίση χρέους, γράφει ο ξένος Tύπος.
Η είδηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και την παραπομπή στη Δικαιοσύνη 10 Ελλήνων πολιτικών, ανάμεσά τους και πρώην πρωθυπουργούς, κάνει το γύρο του κόσμου ενώ μία από τις μεγαλύτερες αυστριακές εφημερίδες υποστηρίζει ότι το σκάνδαλο ευνοεί τον Αλέξη Τσίπρα.
«Το σκάνδαλο ξέσπασε την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται υπό την πίεση των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της Μακεδονίας», γράφει η αυστριακή εφημερίδα Die Presse.
Reuters
H Βουλή των Ελλήνων αποφασίζει να διερευνήσει πολιτικούς για υποτιθέμενη υπόθεση δωροδοκίας, είναι ο τίτλος του Reuters, με το πρακτορείο να επισημαίνει ότι το σκάνδαλο Novartis χτύπησε ένα ευαίσθητο σημείο στην Ελλάδα.
«Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ξημερώματα Πέμπτης τη σύσταση επιτροπής που θα ερευνήσει πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων πρώην πρωθυπουργών, σχετικά με ισχυρισμούς δωροδοκίας από την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis. Η Novartis ανακοίνωσε ότι, εάν μια έρευνα διαπιστώσει ότι οι σύμβουλοί της ενήργησαν ανήθικα, θα αναλάβει "γρήγορη και αποφασιστική δράση". Οι δέκα Σοσιαλιστές και Συντηρητικοί πολιτικοί, οι οποίοι είτε είχαν υπουργείο είτε ήταν πρωθυπουργοί μεταξύ των ετών 2006 και 2015, αρνούνται τους ισχυρισμούς κάνοντας λόγο για "κυνήγι μαγισσών" από την αριστερή κυβέρνηση, με στόχο να τους δυσφημήσει πριν από τις εκλογές το 2019, αν και η ίδια το αρνείται.
Μετά από μια 19ωρη συζήτηση, η πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών ψήφισε υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής η οποία θα αναλάβει το ρόλο ενός διερευνητικού δικαστή», γράφει το Reuters.
«Η κυβέρνηση συνασπισμού, που ανέλαβε την εξουσία το 2015 και υποσχέθηκε να βάλει τέλος στη λιτότητα και να πατάξει τη διαφθορά, ζήτησε επισήμως την διεξαγωγή έρευνας την περασμένη εβδομάδα», γράφει το πρακτορείο και προσθέτει: «...Η υπόθεση χτύπησε ένα ευαίσθητο σημείο στην Ελλάδα, που αναδύεται αργά από μια κρίση χρέους με πολλές κατηγορίες για μια διεφθαρμένη πολιτική ελίτ και μια άθλια κατάσταση που δημιούργησε ελλείμματα. Η Αθήνα έχει μειώσει τις δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη για να καλύψει τα οικονομικά της».
Die Presse
Άρθρο της εφημερίδας «Die Presse» σχολιάζει πως, «το γεγονός ότι έσκασε το θέμα της Novartis σίγουρα ευνοεί τον Τσίπρα».
«Ενώ βρισκόταν υπό πίεση λόγω των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της γειτονικής Μακεδονίας (ο γερμανικός Τύπος χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ), κατάφερε μέσα σ' ένα 24ωρο να στρέψει το ενδιαφέρον σε ένα κεντρικό σημείο του πολιτικού μανιφέστου του κόμματος του: το διεφθαρμένο παλιό «πολιτικό σύστημα» και ότι ταυτόχρονα διαβεβαιώνει ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ηγηθεί μιας εκστρατείας εξόντωσης των αντιπάλων του», υπογραμμίζει το επίμαχο άρθρο.
The Local
Aπεικονίζοντας τον Αντώνη Σαμαρά στο άρθρο της για το σκάνδαλο Novartis, η ελβετική εφημερίδα The Local παραθέτει τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού αλλά και ορισμένων εκ των δέκα πολιτικών που παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη για την πολύκροτη υπόθεση.
«Υπάρχει κάποιος που αμφιβάλλει για τις αδιαφανείς πρακτικές αυτής της εταιρείας;», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι χιλιάδες γιατροί πληρώθηκαν παράνομα για να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα της Novartis.
«Απαιτείται κάθαρση», τόνισε ο Τσίπρας προσθέτοντας πως «Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί για την υπόθεση».
Ο Τσίπρας δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει «κάθε εξουσία που παρέχει το εθνικό και διεθνές δίκαιο» για την ανάκτηση δισεκατομμυρίων ευρώ που πιστεύεται ότι χάθηκαν από το ελληνικό σύστημα υγείας ως αποτέλεσμα του σχεδίου. Αλλά οι αντίπαλοί του ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να απομακρύνει την προσοχή του λαού από τα θέματα οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής. Σημειώνουν επίσης ότι οι ισχυρισμοί δεν συνοδεύονται από τεκμηριωμένα στοιχεία.
Η υπόθεση Novartis εκτιμάται ότι έχει κοστίσει στο ελληνικό κράτος περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Συνολικά, η διαφθορά στον τομέα της υγείας έχει κοστίσει στην Ελλάδα περίπου 23 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ των ετών 2000- 2015, αναφέρουν οι ειδικοί.
Από την πλευρά της, η Novartis ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τις αμερικανικές και ελληνικές αρχές επί 14 μήνες, ενώ παράλληλα διεξάγει δικό της εσωτερικό έλεγχο.
Ο ελβετικός γίγαντας έχει ήδη καταβάλει πρόστιμα ύψους εκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Νότια Κορέα για να διευθετήσει περιπτώσεις διαφθοράς.
Πηγή: protothema.gr