Ενώ οι χώρες του ΟΠΕΚ ετοιμάζονταν για τη συνάντηση στο Κουβέιτ εντός του Σαββατοκύριακου, με θέμα την επανεξέταση της μείωσης της παραγωγής, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προετοιμάζεται για πτώση του πετρελαίου κοντά στα 40 δολ./βαρέλι και για καθήλωση σε αυτά τα επίπεδα για αρκετά χρόνια.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, εκτιμούν ότι το μπρεντ – που διαπραγματεύεται λίγο ψηλότερα από το πετρέλαιο που παράγεται στα Ουράλια – θα ενισχυθεί κατά 16% από τα τρέχοντα επίπεδα έως τα τέλη του έτους. Ωστόσο, η πτώση κατά 10% που σημειώθηκε μόνο τον Μάρτιο εν μέσω προβλημάτων εφοδιασμού, δημιουργεί νευρικότητα στην αγορά.
Η Ρωσία, που αποτελεί βασικό μέλος του ΟΠΕΚ και που συμμετέχει στις συνομιλίες στο Κουβέιτ, αναμένεται να προσθέσει κι άλλες ανησυχίες για την πορεία του μαύρου χρυσού, αναφέρει το newmoney.
Σύμφωνα με τους χαράκτες πολιτικής στη Μόσχα, το πετρέλαιο που παράγεται στα Ουράλια θα φτάσει τα 50 δολ. κατά μέσο όρο φέτος, αλλά θα υποχωρήσει στα 40 δολ. στα τέλη του 2017 και θα παραμείνει εκεί τη διετία 2018-2019. Την ώρα που η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας κάνει τις παραπάνω προβλέψεις, συνεχίζει και τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, επισημαίνοντας την «αβεβαιότητα» στην αγορά πετρελαίου ως παράγοντα – κλειδί για τις «συντηρητικές» της προβλέψεις.
Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας είχε ξανακάνει λόγο για τιμή στα 40 δολάρια το βαρέλι και τον Ιανουάριο, όταν ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει την αγορά ξένου συναλλάγματος, όταν το αργό θα υπερβεί αυτό το επίπεδο, ώστε να προστατευτεί η συναλλαγματική ισοτιμία από την αστάθεια του πετρελαίου. Μάλιστα, η τιμή των 40 δολ/βαρέλι χρησιμοποιείται και για την εκτίμηση του προϋπολογισμού της χώρας το διάστημα 2017-2019.
Αν και ο ΟΠΕΚ δεν θα αποφασίσει επισήμως μέχρι το Μάιο αν θα παρατείνει τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, η οποία διαρκεί μέχρι και τον Ιούνιο, οι αξιωματούχοι του συζητούν στο Κουβέιτ για την πρόοδό της. Το πετρέλαιο θα υποχωρήσει έως και τα 40 δολάρια, αν ο ΟΠΕΚ δεν επεκτείνει τη συμφωνία του εντός του 2017, δήλωσε πριν λίγες ημέρες ένας από τους πιο γνωστούς παραγωγούς σχιστόλιθου.
«Όποιος καέι στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι», αναφέρει παραστατικά η Elina Ribakova, οικονομολόγος της Deutsche Bank στο Λονδίνο. «Η κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας επιμένουν στο συντηρητικό σενάριο για τιμή πετρελαίου στα 40 δολ. διότι το θέλουν να είναι έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο.»