Τορπίλη για τα δημόσια έσοδα αποδείχθηκαν οι αυξήσεις εμμέσων και ειδικών φόρων κατανάλωσης που αποφάσισε πέρυσι να επιβάλει η κυβέρνηση. Αν και τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το α΄εξάμηνο του 2017 θα ανακοινωθούν στα τέλη του μηνός, σύμφωνα με πληροφορίες τον Ιούνιο άνοιξε «τρύπα» 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, μόνον και μόνον εξαιτίας της πολύ κακής πορείας είσπραξης ειδικών φόρων στα τσιγάρα!
Η τεράστια αυτή υστέρηση σε έξι μήνες ουσιαστικά ακυρώνει τον εισπρακτικό στόχο της κυβέρνησης που από όλες τις αυξήσεις εμμέσων φόρων που επέβαλε, ανέμενε αύξηση εσόδων 1% του ΑΕΠ , δηλαδή 1,7 δισ. ευρώ για ολόκληρο το 2017. Αντιθέτως όμως, στην πράξη, όχι μόνον έγιναν «καπνός» τα επιπλέον έσοδα 240 εκατ. ευρώ που ανέμενε η κυβέρνηση από τις αυξήσεις στα τσιγάρα, αλλά οι εισπράξεις κινούνται 800 εκατομμύρια ευρώ κάτω και από όσα είχε εισπράξει πέρυσι, δηλαδή στο α΄εξάμηνο του 2016 πριν επιβληθούν οι φόροι, αναφέρει το newmoney!
Κάτω από τους στόχους κινούνται σύμφωνα με πληροφορίες και οι εισπράξεις των περισσοτέρων άλλων άμεσων και έμμεσων φόρων. Τα τελωνειακά έσοδα εμφανίζουν υστέρηση της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ και στο υπουργείο Οικονομικών αγωνίζονται να υπερκαλύψουν το κενό με …παραδοσιακές μεθόδους, όπως τις κατασχέσεις για οφειλές φορολογουμένων που τον Μάιο κινούνταν ήδη με ρυθμούς 1.100 κατασχέσεων την ημέρα!
Τα αίτια της υστέρησης στην είσπραξη φόρων που αυξήθηκαν το 2017, αποδίδονται εν μέρει στην παρατεταμένη ύφεση, αλλά και στην πρόωρη αναγγελία της κυβέρνησης (από το καλοκαίρι του 2016) για τις επικείμενες από 1-1-2017 αυξήσεις των εμμέσων και ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα, καφέ κλπ. Η προαναγγελία των αυξήσεων οδήγησε την αγορά σε αποθεματοποίηση αγαθών με χαμηλότερο φόρο και η εξέλιξη ευνόησε προσωρινά μεν τις εισπράξεις και το υπερπλεόνασμα του 2016, αλλά στέρησε τα έσοδα αυτά από τον τρέχοντα προϋπολογισμό.
Από την άλλη, αποκαλύπτεται και η μεγάλη πληργή του λαθρεμπορίου τσιγάρων στη χώρα μας. Για τους λαθρέμπορους οι αυξήσεις φόρων αποτελούν «πεδίον δόξης λαμπρόν», καθώς από 1ης Ιανουαρίου 2017, μετά δηλαδή και την νέα αύξηση της φορολογίας, το 90% της μέσης λιανικής τιμής των τσιγάρων είναι αποκλειστικά πλέον φόροι και μόνον. Καμία χώρα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει υψηλότερο ποσοστό φορολόγησης.
Το ΙΟΒΕ μάλιστα εκτιμά πως το 2017 τα παράνομα τσιγάρα θα καταλάβουν το 30% της συνολικής κατανάλωσης στην Ελλάδα. Αυτό θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο τα δημόσια έσοδα από τα καπνικά και την βιωσιμότητα των 60.000 οικογενειών που απασχολούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα του καπνού, από τους καπνοκαλλιεργητές μέχρι τους περιπτεράδες.