Με ταχύτατες διαδικασίες θα εκδίδονται οι νέες ψηφιακές συντάξεις.
Εφεξής η απονομή σύνταξης μέσα από το επικουρικό και εφάπαξ θα τεθεί κάτω από τον ψηφιακό εθνικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης, τον e-ΕΦΚΑ με στόχο μέχρι το τέλος του 2021 όλες οι διαδικασίες για τον ΕΦΚΑ να γίνονται ψηφιακά.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο Open ανέφερε ότι τον ερχόμενο Ιούνιο θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα απονομής συντάξεων.
«Μέχρι σήμερα, για να βγει μια σύνταξη ασχολούνταν τρεις υπηρεσίες: ένας φορέας για την επικουρική, ένας για το εφάπαξ και ένας για την κύρια σύνταξη. Πλέον θα ασχολείται μόνο ένας», σημείωσε ο κ. Βρούτσης, προαναγγέλλοντας ηλεκτρονική διασύνδεση του e-ΕΦΚΑ με όλα τα αρχεία του κράτους.
Οι ψηφιακές συντάξεις
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στόχος είναι μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, το 34,33% των νέων συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά, ενώ, έως την 1η Ιουνίου 2021, περίπου το 90% των συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά.
Η διαδικασία για την έκδοση της ψηφιακής σύνταξης, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, έχει ως εξής:
Πιστοποίηση ψηφιακά διαθέσιμου ασφαλιστικού χρόνου:
α) Το σύνολο των δεδομένων και ατομικών στοιχείων που βρίσκεται στα πληροφοριακά συστήματα των πρώην Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και αφορά τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, την απονομή συντάξεων και τη μεταβίβαση συντάξεων αιτία θανάτου συγκεντρώνεται έως 30.4.2020 στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΑΤΛΑΣ».
β) Οι υπηρεσίες μισθοδοσίας του ευρύτερου δημοσίου τομέα αποστέλλουν στην ΗΔΙΚΑ έως 31.7.2020 αρχείο με τα στοιχεία αποδοχών των υπαλλήλων τους από 1.1.2002 ή από την ημερομηνία έναρξης της μηχανογράφησης.
γ) Η Ενιαία Αρχή Πληρωμών αποστέλλει στην ΗΔΙΚΑ έως 31.7.2020 αρχείο με τα στοιχεία αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων από την ημερομηνία λειτουργίας της.
δ) Κατόπιν ελέγχου πιστοποιείται η ακρίβεια και η ορθότητα των δεδομένων και των ατομικών στοιχείων.
Τα πιστοποιημένα δεδομένα θεωρούνται έγκυρα και δεν απαιτείται καμία περαιτέρω επιβεβαίωση βάσει φυσικών παραστατικών για τη χρήση τους στη διαδικασία απονομής και μεταβίβασης σύνταξης.
Ψηφιακός μετασχηματισμός διαδικασίας απονομής σύνταξης
α) Οι αιτήσεις για απονομή σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, καθώς και οι αιτήσεις χορήγησης επιδόματος τετραπληγίας ή απολύτου αναπηρίας υποβάλλονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο, κατόπιν ταυτοποίησης, στον δικτυακό τόπο του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ). Στην αίτηση καταχωρίζεται υποχρεωτικά έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
β) Ο ασφαλισμένος υποχρεούται να επικαιροποιήσει στο σύστημα ΑΜΚΑ – ΕΜΑΕΣ τον αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και τον αριθμό δελτίου αστυνομικής ταυτότητας πριν από την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση. Σε περίπτωση αλλοδαπού αιτούντος επικαιροποιούνται υποχρεωτικά τα στοιχεία του διαβατηρίου και εφόσον προέρχεται από χώρα εκτός Σένγκεν τα στοιχεία της άδειας παραμονής.
γ) Σε περίπτωση ασφαλισμένου του Δημοσίου, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των ΟΤΑ, συμπληρώνεται το Δελτίο Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ), πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης με ηλεκτρονικό τρόπο.
Το ΔΑΥΚ οριστικοποιείται από τον κατά περίπτωση προϊστάμενο του αρμόδιου υπαλλήλου. Κατόπιν οριστικοποίησης του ΔΑΥΚ, δεν απαιτείται καμία επιπλέον επιβεβαίωση των δεδομένων από φυσικά παραστατικά για την έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης.
δ) Σε περίπτωση που ασφαλισμένος έχει στην κατοχή του φυσικά παραστατικά που αποδεικνύουν χρόνο ασφάλισης που δεν έχει ψηφιοποιηθεί ή πιστοποιηθεί ως έγκυρος και δεν αποτελεί δεδομένο του Πληροφοριακού Συστήματος «ΑΤΛΑΣ», υποχρεούται να καταχωρίζει τον επιπλέον χρόνο στην ηλεκτρονική αίτηση και να προσκομίζει σε προθεσμία 15 ημερών τα φυσικά παραστατικά στο υποκατάστημα του τόπου κατοικίας για έλεγχο, πιστοποίηση και ψηφιοποίηση.
Σε περίπτωση μη προσκόμισης των φυσικών παραστατικών εντός της ανωτέρω προθεσμίας ο επιπλέον χρόνος δεν λαμβάνεται υπόψη για την επεξεργασία της αίτησης.
ε) Για την οριστικοποίηση της αίτησης με ηλεκτρονικό τρόπο απαιτείται προηγούμενη συγκατάθεση του αιτούντος για την επεξεργασία και χρήση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τον e-ΕΦΚΑ.