Επί εννέα μήνες είχε μπλοκαριστεί η έκδοση των νέων συντάξεων, καθώς ο υπολογισμός τους «σκόνταφτε» σε έναν αλγόριθμο, ο οποίος σύμφωνα με το επιστημονικό δυναμικό της ΕΛΣΤΑΤ, δεν υπάρχει. Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε με την ΕΛΣΤΑΤ να επιρρίπτει ευθύνες στο υπουργείο Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι είχε προειδοποιήσει για το πρόβλημα, η υπουργός Εφη Αχτσιόγλου κατέθεσε χθες το βράδυ τροπολογία στη Βουλή με την οποία προβλέπεται η αντικατάσταση του «ανύπαρκτου» μαθηματικού τύπου, αναφέρει το protothema.
Με την ίδια τροπολογία, αυξάνονται οι εισφορές υπέρ του εφάπαξ για δεκάδες χιλιάδες παλαιούς ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα και τους Δήμους και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, καθώς εξισώνονται παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι με ενιαίο ασφάλιστρο 4%.
Ειδικότερα, όπως ορίζει η τροπολογία για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των συντάξεων προβλέπεται ότι η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται με τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής, διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.
Ουσιαστικά το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να ξεμπλοκάρει την απονομή των συντάξεων έως ότου η ΕΛΣΤΑΤ βρει μελετώντας τα συστήματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών τη μεθοδολογία για την κατάρτιση του συντελεστή μεταβολής μισθών. Οι νέες συντάξεις όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας δε θα υποστούν αλλαγές ως προς το ύψος τους καθώς οι δείκτες θα υπολογίζονται σε ετήσια βάση και όχι αθροιστικά.
Με τον ίδιο τρόπο (δείκτης τιμών καταναλωτή και στη συνέχεια δείκτης μεταβολής μισθών) θα υπολογίζεται το ποσό της καταβλητέας εισφοράς για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων των υπαλλήλων του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, η εισφορά προαιρετικής ασφάλισης σε περίπτωση υπαλλήλων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, η εφάπαξ παροχή καθώς και η εισφορά των αυτοαπασχολούμενων κάτω της πενταετίας, η οποία αποτελεί ασφαλιστική οφειλή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 39.
Ποιοι χάνουν με την εξίσωση της εισφοράς υπέρ εφάπαξ
Η εξίσωση της εισφοράς υπέρ εφάπαξ, σύμφωνα με τους ειδικούς της ασφάλισης επηρεάζει περίπου 250.000 – 300.000 παλαιούς ασφαλισμένους οι οποίοι θα δουν τις εισφορές που πρέπει να καταβάλουν ακόμα και να πενταπλασιάζονται.
Η τροπολογία εξισώνει παλαιούς και νέους ασφαλισμένους (μετά την 1/1/1993) και προβλέπει πως από 1/1/2017 όλοι παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν ενιαίο ασφάλιστρο 4% επί του μισθού ή των αποδοχών τους, καταργώντας τα διαφορετικά καθεστώτα που ίσχυαν σε κάθε κλάδο.
Η ενιαία αντιμετώπιση οδηγεί σε επιβαρύνσεις όσους πλήρωναν χαμηλώτερα ασφάλιστρα, όπως είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, ξενοδοχοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στο μέταλλο, στους κλάδους των λιπασμάτων και των τσιμέντων. Για παράδειγμα, οι εμποροϋπάλληλοι του πρώην ΤΑΠΙΤ πλήρωναν ασφάλιστρο μόλις 0,8% και επιμερισμένο, 0,4% πλήρωνε ο εργαζόμενος και 0,4% ο εργοδότης.
Χαμένοι πρέπει να θεωρούνται και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι οποίοι πλήρωναν μεν 4% ασφάλιστρο για εφάπαξ, όμως αυτό επιμεριζόταν για τους παλαιούς ασφαλισμένους ισομερώς 2% και 2% ανάμεσα σε εργαζόμενο και εργοδότη. Η νέα διάταξη δεν αναφέρει επιμερισμό εισφορών ενώ ο ενιαίος κανόνας που ισχύει για όλους τους νέους ασφαλισμένους ορίζει πως το σύνολο του 4% το επιβαρύνεται ο εργαζόμενος.
Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να αποφέρει αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά 12,5 εκατ. ευρώ.
Επίσης με την ίδια τροπολογία παρατείνεται μέχρι τις 28.2.2018, η παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των πολιτών που υποαπασχολούνται.
Την ίδια ώρα εγκύκλιο για τις εισφορές των μη μισθωτών που προέρχονται από το πρ. ΕΤΑΠ – ΜΜΕ εξέδωσε χθες ο ΕΦΚΑ, εννέα μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την πληρωμή των εισφορών του Ιανουαρίου 2017. Η εγκύκλιος αφορά κυρίως εφημεριδοπώλες και ιδιοκτήτες εφημερίδων καθώς και πωλητές λαϊκών αγορών και ορίζει ότι θα αντιμετωπίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Δηλαδή θα πληρώνουν εισφορές 20% για κύρια ασφάλιση, 6,95% για υγεία και 10 ευρώ το μήνα υπέρ ΟΑΕΔ αρχικά επί του εισοδήματος του 2015 και ακολούθως του 2016. Η εγκύκλιος δεν αφορά τις εισφορές των μισθωτών δημοσιογράφων.