Με συντελεστές υψηλότερους ακόμα και από 50% θα φορολογηθούν όσοι αποφασίσουν να αποκαλύψουν εθελοντικά τα χρήματα που έχουν αποκρύψει από το ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Οικονομική Πολιτική αποφασίσθηκε το βασικό πλαίσιο της ρύθμισης.
Ωστόσο έχουν απομείνει κάποιες βασικές λεπτομέρειες που θα επιλυθούν τις προσεχείς μέρες.Οπως προκύπτει από το σχέδιο, όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση και αποκαλύψουν τα εισοδήματα αυτά θα φορολογηθούν με τον συντελεστή που ίσχυε τη χρονιά της απόκρυψης των εισοδημάτων.
Στον συντελεστή αυτό θα προστεθεί και ένας δεύτερος ως τιμωρία για την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη, ο οποίος θα μειώνεται ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έγινε η φοροδιαφυγή.
Για παράδειγμα, εάν η φοροδιαφυγή είχε συντελεσθεί το 2003, τα κεφάλαια αυτά θα φορολογηθούν με συντελεστή 42%, συν 10% επιπλέον.
Στην περίπτωση που η φοροδιαφυγή έγινε το 2015, θα φορολογηθεί με συντελεστή 42%, ενώ ο δεύτερος συντελεστής θα μειώνεται σημαντικά και ενδεχομένως να φθάνει το 1%. Πάντως η υψηλή φορολογία (τα οριστικά ποσοστά τελούν ακόμα υπό διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της χώρας) ενδεχομένως να αποβεί αποθαρρυντική για όσους σκέφτονταν να κάνουν χρήση των διατάξεων που θα θεσμοθετηθούν μέχρι τις 5 Αυγούστου.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το θεσμικό πλαίσιο του Προγράμματος Οικειοθελούς Γνωστοποίησης Περιουσιακών Στοιχείων θα δίνει μία τελευταία δυνατότητα στους μη συνεπείς φορολογούμενους να γνωστοποιήσουν τα αδήλωτα περιουσιακά τους στοιχεία, πριν επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση διαπίστωσης αναληθών φορολογικών δηλώσεων, αναφέρει η Καθημερινή.
«Οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες, ώστε οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα περιέχουν και τις διατάξεις για την εφαρμογή του περιουσιολογίου, να κατατεθούν πολύ σύντομα στη Βουλή», καταλήγει η ανακοίνωση της κυβέρνησης. Το σχέδιο νόμου στο οποίο θα προστεθούν και διατάξεις για τις ηλεκτρονικές πληρωμές και το λαθρεμπόριο θα προβλέπει:
– Οσοι αποκαλύψουν εθελοντικά κεφάλαια που είχαν αποκρυβεί στο παρελθόν από την εφορία θα φορολογηθούν με τον συντελεστή που ίσχυε τη χρονιά της απόκρυψης της φορολογητέας ύλης, δηλαδή με συντελεστές από 40 έως 45%.
Για παράδειγμα, εάν η απόκρυψη έγινε το 2009, θα φορολογηθούν με συντελεστή 40%, ενώ για απόκρυψη το 2015, με συντελεστή 42%. Οπως προαναφέρθηκε, στους συντελεστές αυτούς θα προστίθεται και ένας δεύτερος συντελεστής, ο οποίος θα μειώνεται ανάλογα με τον χρόνο που έγινε η φοροδιαφυγή.
– Ο φορολογούμενος που αποκαλύπτει αδήλωτα εισοδήματα θα πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία, όπως κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, που να αποδεικνύουν το έτος που αποκτήθηκαν τα εισοδήματα, για να επιλεγεί η σχετική φορολογική κλίμακα.
– Εκπτωση από τις προσαυξήσεις έως και 100% στην περίπτωση που ο φορολογούμενος εξοφλήσει τον φόρο που θα προκύψει από την ένταξη στη ρύθμιση εφάπαξ ή σε μικρό αριθμό μηνιαίων δόσεων.
– Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και είναι τοποθετημένα σε διάφορους τίτλους ή σε πιστωτικά ιδρύματα.
– Στη ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων εισοδημάτων θα περιληφθούν και υποθέσεις για τις οποίες έχει ξεκινήσει ο έλεγχος αλλά δεν έχει τελεσιδικήσει στα δικαστήρια.